Citat:
diablo_: Molim vas pomozite mi.Dobio sam dva 1 iz fizike i profesor mi je rekao da moram da odgovaram teoriju iz ove oblasti ali u nasoj knjizi nije dobro objasnjeno.Moze li neko od vas da mi kaze neke osnovne definicije iz ove oblasti.Idem u 2 godinu Gimnazije matematicki smer.
Fluide imas svuda! Kad jedes supu uzmi kasiku i vrti je po tanjiru i razmatraj uslove na granici (ivicama) tanjira. :) Zezam se! Tesko je reci neke fundamentalne definicije. Ono sto je bitno da ti kod opisivanja fluida odredjujes neke makroskopske parametre za fluid temperaturu

,gustinu

, pritisak

... Inace fluid je zajednicko ime za tecnosti i gasove. Znaci fluide i dises i pijes ih. Ta jednacina kntinuiteta koju ces videti ako otvoris diplomski je zapravo zakon odrzanja mase. Nista drugo do

. Ako uzmes vodu iz bokala i prespes je u casu. Masa vode u casi bice ista kolka je bila i u bokalu. Malo karikiram, ali recimo da je to to... Zakon odrzanja energije je zapravu Bernulijeva jednacina. Pogledaj u udzbeniku sabirke u ovoj jednacini i videces da imaju dimenziju

. Nadam se da ti je ovo pomoglo.