Prvo sto treba da uradimo je da (osim da se rodimo, imamo kucu, racunar, struju, kablove, Delphi... itd) kliknemo na meni Component i izaberemo New component. To nam otvara Component wizzard koji izgleda ovako:

Tu biramo od koje komponente ce nasa da nasledi osobine (property, event, method), kako ce nasa nova klasa da se zove, paletu u kojoj ce se nova klasa pojaviti, ime fajla u kojem ce se klasa snimiti i search path koji treba da je popunje sam od sebe.
Prvu komponentu koju bi hteo da napravim je digitalni sat (to mi je prva custom komponenta koju sam napravio :P). Pocecemo tako sto cemo izabrati TCustomLabel [StdCtrls] za klasu od koje cemo sve naslediti. Ona ce nam sluziti za prikaz naseg sata. Imacemo sve property-e kao i obican TLabel osim Caption jer ce se on izracunavati na osnovu vremena. Nasu klasu cemo nazvati TESDigitalClock. Imena komponenti ne smeju da butu ista tako da je uvek dobra praksa da se pre imena komponete dodaju par slova (u nasem slucaju ES) po kojima ce se razlikovati od ostalih komponenti koje mogu biti instalirane. Komponentu cemo dodati u ES komponente paletu. Ja sam kreirao folder Controls u Projects folderu Delphi-ja i tu cu snimati source kodove, ali vi mozete izabrati bilo koji drugi folder. Delphi ce sam dati (putanju ce postaviti na neku koju on misli da je zgodna) ime fajla u koji ce se komponenta snimiti i nazvace ga ESDigitalClock.pas. Nama (ili bar meni) to sasvim odgovara pa cemo to tako ostaviti. Jedino sto mozete je da promenite putanju ako vam ne odgovara. To izgleda ovako:

Sada cemo da instaliramo nasu komponentu (jos nismo poceli da je pravimo, ali cemo je ubaciti u Component Palette). Kliknite na install i otvorice vam se nov prozor u kojem ce vas Delphi pitati u koji paket hocete da stavite novu komponentu. Sve komponete koje se instaliraju u Delphi-u moraju da budu u nekom paketu. Posto nemamo nikakav paket kreiracemo nov. Kliknite na jezicak Into new package i upisite putanju paketa koji zelite da kreirate. Kod mene trenutno stoji C:\Program Files\Borland\Delphi7\Projects\Controls\ESControls.dpk. U Description upisite nesto kao ES Component Creation Tutorial i kliknite Ok. Delphi ce vas pitati da kompajlirate paket i instalirace nasu kontrolicu koja jos uvek ne radi nista posebno. Kada pogledate u Component Palette videcete na kraju novi jezicak ES komponente i tu je nasa kontrola. Ako je stavite na formu videcete da nemate bas nesto mnogo property-a i event-a, ali cemo to sve srediti.
Sada idem malo da spavam... treba sutra slaviti novu godinu :)
Imate dobar help sa Delphi-em. Zove se Creating Custom Components. Procitajte to ako nikad niste pokusavali da pravite nove komponente.
Uskoro dodajemo sve sto nam treba da nas digitalni sat proradi :)

[Ovu poruku je menjao Srki_82 dana 04.01.2005. u 23:32 GMT+1]