Evo ovako, sad sam odradio celu stvar u R8, za svaki slučaj, pošto A-desk od verzije do verzije promeni po neki dialog, što može da zbunjuje

Ipak, nema razlike u ovom pogledu između R8 i R9.
Citat:
Prvo ovo ne znam da napravim:
"Project Geometry" je jedan od alata u "2D Sketch Panel-u" tj, isto gde su "line", "elipse", "circle"... Skroluj malo na dole..nalazi se od prilike na 2/3 liste. I proveri da nisi slučajno u "Expert Mode-u" tj. ako vidiš samo ikonice za alate a ne i nazive alata pored njih, uradi desni klik negde u prazno a u okviru "2D Sketch Panel-a" i isključi "expert mode". Postoje dva oblika "Project..." alata, ali tebe za sada interesuje ovaj osnovni, a ne "project cut edges".
Dakle, pre nego što počneš sa bilo kakvim sketching-om, verovatno će ti biti lakše ovako: U sketch prozoru, desni klik "u prazno" i selektuj "Isometric View". Sada pogledaj u prozor ispod "2D Sketch Panel-a" (Model) i videćeš u njemu (kao) folder "Origin". Klikni na krstić pored njega i pojaviće ti se lista koordinatnih ravni i osa. Šetaj mišem preko njih i kad si u "Isometric View", lepo ćeš u sketch prozoru moći da vidiš koja je koja i šta je na šta normalno, paralelno itd. Sad uključi "project geometry" i odaberi (jednu po jednu) dve ravni normalne na ravan sketch-a. Primetićeš da se na sketch-u pojavljuju dve zadebljane linije koje predstavljaju projekcije ravni. Umesto ravni možeš da projektuješ i odgovarajuće ose, čisto je moja navika da projektujem ravni

Ako slučajno ne vidiš tzv. "model tree" prozor, tj. ovaj gde je "Origin" idi na view->toolbar->browser bar.
Nacrtaj elipsu tako da joj je centar u preseku dve projekcije tj. u koordinatnom početku, i naravno, dimenzioniši je.
Pređeš u "Part Features" i u "Coil" dialogu kao osu (pošto je profil selektovan, klikneš na strelicu pored koje piše "axis" i biraš osu) odabereš iz "Origin" liste osu koja je normalna na ravan sketch-a, tj. na profil. Ova osa bi sada ujedno trebalo i da prolazi kroz centar profila. BTW, ako ti je sve namešteno po default-u, to bi trebalo da je "Z" osa, ali pogledaj sam.
Inače, osim što je u tvom slučaju *neophodno* da osa zavojnice prolazi kroz centar profila, "centriranje" i dimenzionisanje sketch-a (a time i samog modela koji dobijaš) u odnosu na koordinatne ose/ravni je korisno i zato što je ponekad lakše tako modelirane delove "slagati" u sklop. Kao što rekoh, nije (uvek) neophodno, ali može da olakša posao u datoj situaciji.
...i tako...

Nadam se da je ovo objašnjenje dovoljno precizno, jer iskreno, ne verujem da mogu mnogo bolje bez "fizičkog prisustva"

Jeste post malo poduži, ali veruj mi da je sve ovo mnogo lakše i brže uraditi nego opisati...

Ipak, pitaj slobodno ako je nešto ostalo nejasno.
Citat:
Inace, kad budem imao vremena proucicu Inventor bolje posto je mnogo bolji za 3d rad od Acada.
Apsolutno prouči Inventor, *najviše* posle par nedelja pitaćeš se što si gubio vreme sa 2D
Pozdrav
Sale