Ukljucivanje Branislava Andjelica u rad ovog foruma nagnalo me da ga intervjuisem.
Zanimalo me zasto je pristao da dolazi na forum i odgovara na pitanja. Takodje sam gapitao za misljenje o ovom i uopste o forumima na Internetu kao i o primeni Interneta za komunikaciju Vlade i gradjana Srbije.
Kompletan intervju iz magazina COM od 28. maja prenosim u nastavku.
Ziveli ste u Kanadi i SAD. Da li je tamo uobicajeno da se osobe iz drzavne uprave obracaju gradjanima preko Interneta ili da cak imaju neku vrstu dijaloga sa njima ovim putem?
Svakako. Cak i predsednik SAD i premijer Kanade licno. U Engleskoj postoji zakon po kome drzavna uprava mora da odgovori na svaki dopis i zahtev gradjana u roku od 20 dana. Od kada su otvorili e-Government portal imaju desetine hiljada upita i na sve uredno odgovaraju. Morali su da zaposle stotine ljudi. Ko kaze da drzavna administracija bez papira smanjuje broj zaposlenih!
Koliki je po vasem misljenju znacaj diskusionih grupa na Internetu kao sto su Internodium i ES?
I jako veliki i dosta mali istovremeno. Zato sto su to sve ljudi koji vec veruju u informaticku buducnost i ne moraju se pridobijati za upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija. Ove grupe su prevashodno korisne u strucnijem delu rasprave, za utvrdjivanje tehnoloskog dela razvoja, ustanovljavanje standarda, proveru sopstvenog znanja kroz diskusije, itd. Na ovim grupama nema informaticki nepismenih ljudi. Bitno je uci u diskusiju sa direktorima preduzeca, eticarima, pravnicima, politicarima, domacicama, umetnicima, poljoprivrednicima, djacima koji nisu tehnicki nastrojeni. Moramo kroz dijalog objasniti sirokoj populaciji sta je to Informaticko drustvo, zasto je neminovnost, i onda, kroz diskusiju sa njima oblikovati onakvo Informaticko drustvo kakvo je nama primereno.
Voleo bih da sa ovakvim ljudima diskutujem, ne samo ja, vec i ucesnici grupa kao sto su Internodium i ES, koji su avangarda Informatickog drustva. Ako avangarda ne pridobije sledbenike u siroj populaciji, sama nista nece moci da uradi za razvoj.
Iz kog razloga ste pristali da komunicirate sa Internet zajednicom putem foruma Elitesecurity?
Pa, zamolili su me. Ja u zivotu imam princip da kada nesto mogu, nikada ne kazem ne. Zasto ne bih usao u dijalog ako me to previse ne odvlaci od ostalog posla? Ucesnici ES su veoma tolerantni na moja retka pojavljivanja. Ja dodjem s vremena na vreme, procitam sta je sve bilo u medjuvremenu i zbirno odgovorim na pitanja na koja imam odgovor.
Ima li ovaj virtuelni dijalog znacaja za Vas, u smislu da saznate sta interesuje i sta muci stanovnike Cyber Srbije?
Kako da ne. Niko nije sam najpametniji. Kroz taj dijalog, kroz misljenja oprecna mojim, mnogo puta ispitam svoje stavove, i ili ih potvrdim, ili promenim.
Za nas koji dijalog pratimo i povremeno ucestvujemo to je mesto gde mozemo najbolje da se informisemo. Detalje oko planiranog Zavoda za IT&Internet, pitanja u vezi reforme rada TLD registra pa cak i vase razloge da se prihvatite posla u Mobtelu saznali smo tu!
Da li planirate da slican nacin komunikacije sa gradjanima pokrenete i na zvanicnim web stranicama Vlade i da edukujete kolege kako da iskoriste prednosti Interneta u PR svrhe?
Za Web stranice Vlade odgovoran je Biro za komunikacije a ne mi. Mozda ljudima i nije sasvim jasna nasa uloga. Mi ne pisemo softver, ne ugradjujemo hardver, ne pravimo Web prisustvo, ne uvodimo mrezu. Mi se bavimo strategijom razvoja, kreiranjem politike, ustanovljenjem standarda, unapredjenjem zakonodavstva, podsticanjem razvoja, medjunarodnim predstavljanjem, nadzorom i kontrolom.
Da li ste zadovoljni nacinom na koji republicka Vlada trenutno koristi Internet u komunikaciji sa gradjanima?
Ne, naravno da nisam, posto ga u sustini i ne koristi sem u jednom smeru, kroz Web prezentaciju. Ali ne mogu da krivim Vladu za to. Za to je potrebno mnogo para i daleko veca tehnicka opremljenost i pismenost. Kada su se birali ljudi da rade u Vladi, koriscenje Interneta nije bas bio primarni kriterijum. Bila su to drugacija, burna vremena. Sada se to polako menja, ljudi se obucavaju, oprema se nabavlja, uvode se softverski paketi za elektronsko upravljanje dokumentima.
Da li postoji neka vrsta edukacije sluzbenika Vlade za primenu servisa Interneta?
Postoje prituzbe da se na mejlove ne odgovara. Poziv za ucesce u strucnim organima Ministarstva za NTR je samo postavljen na web sajt a izostala je promocija.
Hoce li se ova situacija poboljsati u buducnosti?
Sva ministarstva su pod uzasnom kadrovskom stiskom. U ministarstvu Nauke, tehnologija i razvoja samo jedan covek se bavi informatikom (znate imaju oni i biologiju, fiziku, istoriju, itd.), u Ministarstvu saobracaja i telekomunikacija samo jedan telekomunikacijama. Mi kontinualno trazimo nove ljude, ali je u oblasti Informatike plata u privredi toliko veca od plate u drzavnoj upravi da je gotovo nemoguce naci ljude.
Kada ocekujete da bi gradjani mogli da osete prve prednosti uvodjenja e-Governement koncepta i u cemu bi se one ogledale?
Pa neki gradjani to vec osecaju, pre svega u opstinama koje su uvele elektronsko poslovanje, a nije ih malo. U naredne dve godine jos najmanje 50 opstina ce se elektronizovati i medjusobno povezati. Tu gradjani i obavljaju najvise poslova. Preduzeca ce vec do kraja godine moci da se registruju elektronski. Ali ako pricate o pravoj, on-line Vladi, mislim da pre 2004-2005 ne mozemo ocekivati neke konkretnije rezultate. Mi imamo prvo da izgradimo infrastrukturu, izmenimo zakonodavstvo, omogucimo intranet, pa tek onda razmisljamo o Internetu.
Agencija za unapredjenje drzavne uprave je izdala knjizicu "e-Vlada" u kojoj je ceo program razvoja e-Vlade objasnjen drzavnim sluzbenicima. Mozda bi neko trebalo da to preuzme u popularnoj stampi, kako bi i sira publika shvatila obim i slozenost poduhvata.
Napomena: Magazin COM ce ovu knjizicu stampati u nastavcima od narednog broja.