Citat:
Ivan Dimkovic:Znas sta je krajnja banalizacija ovoga, nadam se da se ljudi nece uvrediti - nema veze sa njima, ali postoji verovatnoca i da beskonacan broj majmuna sa beskonacnim brojem pisacih masina u beskonacno vreme napisu sva Sekspirova dela... nije mi ni na kraj pameti da povezujem OSS developere sa majmunima, vec samo hocu da kazem da su takve kalkulacije po sistemu "koliko grla imamamo" bez veze.
Nije to tako banalna racunica, niti sam ja sabirao covjek-casove i donosio zakljucke na osnovu toga. Pazi, i u OSS postoji eliminacija i prezivljava ono sto je bolje. Komercijalnom paketu je tesko da konkurise cijenom kad se pojavi dovoljno dobro OSS rijesenje, ali OSS paket u odnosu na drugi OSS paket... tu razlike nema i presudu donose korisnici. Koje rijesenje vise korisnika ima, to ce vise rada privuci i primiti. I u OSS se kod baca i reciklira, a zakrpe i losa rijesenja propadaju ili bivaju marginalizovana.
Citat:
Ivan DimkovicU praksi dominiraju i mnogi drugi parametri (strategija razvoja, prioritetizacija, radno vreme, motivacija, project management, Q&A i sl..) pa je tvoja tvrdnja o OSS-u kao boljem resenju za odrzavanje koda ipak pogresna.
E to je domen u kome ce jedna strana tesko ubijediti drugu i zbog koga su ove diskusije vjecite. Kao i u anglosaksonskoj postapalici da "se generali uvijek spremaju za prethodni rat u kome su bili", tako i vecina ljudi ubijedjenih u Microsoft-ovu neranjivost zastupa tezu da OSS ne moze pobijediti Microsoft ako i sam ne postane Microsoft, ako ne ponudi sistem koji ce bit sveobuhvatan i superioran. Tom logikom, posto OSS ne moze da se tuce sa Microsoftom na ravnoj nozi, bitka je unaprijed izgubljena te se postavlja pitanje sto se ljudi uopste akaju sa time i gube vrijeme?
OSS druzina na to odgovara da je "proof in the puding", da OSS, hvala na pitanju, bas lijepo zivi i da skorih dana crknuti nece.
Ivane, presudu moze samo vrijeme da donese. Ja uopste ne vjerujem da OSS moze da postane takav kompaktan i integrisan sistem kako se ovdje zamislja "potencijalni ubica Microsofta". Prvo, ta druzina je poprilicno amorfno tijelo. Niti ima nekakav komitet (dobro, ima vidjenijih gurua), niti je to hijerarhija, niti neko nekome moze, sve i da hoce, da komanduje. Svijet modula, kako Sundance primijeti. Ti moduli su individualno pocesto jaci od Microsoftovih ekvivalenata, Microsoft-ovoj integraciji i interoperability-ju OSS jos ne moze da prismrdi.
Da li ce OSS evoluirati u bolje i jace ili ce podleci entropiji koja se stalno najavljuje kao sudnji dan? To se nece znat do kraja i nikad ona drugu stranu se ne moze ubijediti. Microsoft advokati kazu "samo cekaj, nije to jos naraslo, to ce da se uskoro pretvori u haos", OSS druzina odgovara "pa rece li to isto i prije par godina, pa nista".
Sta da ti kazem na tu tvoju tvrdnju da OSS ne moze da se nosi sa komercijalnim softverom (i podtvrdnji da programeri placeni za svoj rad ne razvijaju ili bar ne popravljaju OSS, koja nije tacna jer izuzetaka ima i ima ih sve vise)? Ja sam tehnicko lice kome je u opisu posla i da prati sto se u industriji desava i referise onima koji donose odluke. Vec poduze vremena ti koji donose odluke imaju seanse sa mnom gdje je osnovno pitanje koje postavljaju "kako to jos uvijek nije umrlo i zasto zivi kad je nemoguce konkurisati resursima, disciplini i tehnickoj moci korporacija"? Pricam ovu istu pricu, ljudi su sumnjicavi... ali vrijeme prolazi i to pitanje jos uvijek ostaje neodgovoreno: kako to Microsoft nije jos uvijek uspio da ubije?
Neko objasnjenje za tu zilavost, prezivljavanje i spori (ali primjetni) rast mora da postoji. Moguce da ovo sto ja pricam nije to, ali nesto mora da ima. Ti mi kazi sto je to sto OSS radi dobro ako nije ta moc akumulacije malenih napora mnogo ljudi. Neki mehanizam kako to prezivljava mora da postoji.