evo recimo ja nisam programirao na linux-u, ali
sam programirao u C++-u, Pascal-u, VB-u (dosta dos i windows verzija)
prvo sam jezik :
- sto se prelaska sa VB na C++ tice skoro da nema sanse, problem je sto je manje od 10% VB programera koje sam sretao u stanju da shvati alokaciju i dealokaciju memorije
- isto vazi naravno i za paskal, ali zbog sintakse bi ipak bilo teze praviti greske sa alokacijom
- sto se tice prelaska na javu zbog postojanja garbage collectora prelazak bi bio znatno laksi
nazalost ovo je verovatno najmanji problem (sintaksa)
drugi problem je integrisano radno okruzenje, koje pre svega mora da bude kvalitetno,
jer bi u suprotnom (recimo koriscenjem VI-a kao editora kako je neko predlozio

)
produktivnost prosecnog VB programera pala nekoliko puta.
predlog je Borlandov Kylix, ili IBM-ov java IDE, osim ako se nije pojavilo neko KVALITETNO besplatno radno okruzenje (pod kvalitetno nemislim na milion funkcija, nego na potpuno integrisano, i sto konzistentnije, sa sto manje gresaka pri cestim operacijama)
koje ce omoguciti bivsem VB programeru da ni jednom u zivotu nevidi linux (niti bilo koji drugi) komandni prompt,
ili da edituje neki tekst fajl sa podesavanjima (fajl u kome se ne nalazi kod)
treci problem, i verovatno najveci je nova biblioteka klasa na koju je potrebno navici se, tu vec nema pomoci, osim ukoliko dobri ljudi najzad ne zavrse mono, i prebace #Develop (koji za sada nespada u kvalitetno radno okruzenje nazalost) na linux platformu
So Long, and Thanks for All the Fish