Citat:
pctel:
Prosetaj sledece godine do "kosidbe na Rajcu" pa pitaj ljude tamo. Drago mi je sto si izabrao taj primer, jer potpuno potvrdjuje moju tezu!
Masinsko kosenje trave je losije iz najmanje 3 razloga:
- Masina ne moze da sece tako nisko do zemlje. Kod rucnog kosenja trave je sakupljanje sena neuporedivo laksi posao.
- Masina ne sece pravilno, vec gnjeci travu na preseku, pa masinski kosena trava teze raste. Osetljive vrste trave kao sto su neke deteline (ne znam i ja bas toliko dobro o tome) se nikada ne kose masinski, vec iskljucivo rucno.
- covek moze rucno da kosi po bilo kakvom terenu, a masina trazi teren odredjenog kvaliteta. Ljudi kose travu po onim kamenjarima Crne Gore, a da to proba masina... bilo bi zanimljivo...
Za ime Boga, pctel, nisam pričao o skupljanju deteline na Rajcu ni o brdima i dolinama u Crnoj Gori već o sređivanju travnjaka ispred svoje kuće, kada je bitno da trava bude ravno pokošena (a kosilica kosi na konstantnoj visini, nije bitno da li 2-3cm više ili niže od zemlje), što čovek svakako ne može sa tolikom preciznošću. Verovatno sam preterao sa primerom sa kosom (prvo mi je to palo na pamet), tu ima dosta stvari, pa čak i sam ukus dolazi u pitanje, ali evo ti jednostavniji primer, uzmi jedan list A4 i zamisli kako bi izgledao da ga je čovek ručno sekao,
Citat:
pctel:
Nema svrhe da nastavljamo ovako, moguce je da postoji neki primer gde masina stvarno bolje radi posao, ali za svaki takav slucaj koji navedes, ja ti mogu navesti 50 suprotnih primera. Da zakljucimo, ako masina radi neko posao bolje nego sto bi to radio covek rucno, to je veoma redak izuzetak.
Slažem se da nema svrhe da nastavimo da se gađamo primerima, ne slažem se da za svaki takav ima 50 suprotnih (btw. mislim da ima više primera gde mašina bolje radi, ali to je sada zaista nebitno). Ono što bi ti u ovom kontekstu nazvao "izuzetak" ja kažem da je lemljenje čipa. Uostalom, što se tiče mašina one ne mogu da dostignu čoveka na onom mestu gde je potrebno mnogo pažnje i razmišljanja (primer sa hirurgom koji si naveo), a kod čipa nema šta, ubaciš čip, baciš lem, i gotovo.
Citat:
lancia88:
Time bismo mogli zavrsiti ovu raspravu ako se slazete.Ako se ne slazete, zakljucacemo

pozdrav
Ne bih voleo da se tema zaključa nego bolje da se vratimo delu "da li serviser može da zameni čip da bude isto kao fabrički", što deluje kao interesantna tema, mada ako hoćeš zaključaj, poštujem tvoju odluku šta god da kažeš.
Ljubičice crvena, što si plava kô zelena trava.