Citat:
degojs:impaque, nije tu u pitanju Ken jedino:
Ljudi koji koriste i Linux i Windows profesionalno (Marko, srki, Ivan..) - ko ih jebe šta pričaju.. fanatici..
Pa iskreno i jesu pomalo. Koriste i Linux profesionalno? Ili su jednom davno koristili?
Za srkija ne znam šta radi na Linuxu, ali sam negde na forumu pročitao da veruje sve šta kaže Marko (ako pričamo o istom Marku, tj. markomu?). A sa markomom sam imao diskusiju pre dosta vremena po pitanju kako i čime Cisco jede malu decu, a koju BSD i Linux ne mogu. ;) Argumenti su se svodili na tipične tzv. enterprajz argumente: gazde su gazde, ti ima da ćutiš i tvoje mišljenje (i sumnja skoro) nema nikakve veze, Cisco ovo, Cisco ono, skupo = dobro, Cisco je u svakom scenariju bolje rešenje, ima se para, a jebiga sad što nam ponekad Cisco okrene leđa sa backdoor passwordom... Sve u svemu, Cisco-centričnost - Cisco svuda i za sve. E da može Cisco i na desktop... Retko gde išta konkretno, ovo i ono u Linuxu ne valja, ovo i ono kod ovog i onog BSDa ne valja. Jednoumlje? Uostalom, da li da uzimam za ozbiljno argumente ljudi koji su
nekada davno ozbiljno koristili Linux (da, Dragi Tata, i to je moguće) i sad kad iznose argumente protiv istog, oni su poprilično vezani za starije verzije svega; kao kad bih ja sad krenuo da bajam kakav je Windows 95 i 98 i kakav je Win2k bez SP1. Tu spada i Ken Thompson argument, koji je eto bio UNIX guru pre n godina i smatra se objektivnim njegov sud o nekom OS na osnovu površnog pregleda nekog malog procenta koda pre 5 godina i samo na osnovu toga, da ne računamo njegove prijatelje kao faktor. Neka pogledaju i Windows source pre nego što bilo šta ovako olako zaključe hah. Drugo, za Ivana bih rekao da on ima posao koji je tesno vezan za Windows. Linux, ako išta, pretpostavljam da nema
vremena da prouči u smislu da bude up to date, nego samo sreće po koji po avionu koji je bogznakako skarabudžen, a pritom samo odzvižduće dalje kad mu se pokažu zabodeni Windows bankomati, pravi se blesav da i on ne patchuje Windows kao što svako patchuje svaki OS koji koristi. Ne ne, samo se Linux rekompajlira i krpi. Virusi na Windowsu? Koji virusi? Beh.
Citat:
Dobro, ne verujete im i znači moramo da vam damo linkove na neke jače likove, ali kad se to desi, avaj, imamo sledeću stvar:
- svako istraživanje (npr. Port80) - ko ih jebe.. namešteno
- svaka statistika (npr. Zone-H, Google) - ko je jebe.. nameštena
- Red Hat: "ostanite uz Windows na desktopu" - ko ih jebe.. (axez: "korporacijske njuške")
- Ken Thompson - "koji je on moj?"
..
Port80 survey, kako sam upravo video, se odnosi na uzorak od 1000 kompanija i u tom okviru IIS ima udeo od 53.9%, Apache ima 20.3%. Bitan detalj je "1000 kompanija". To je sasvim na mestu, ali na osnovu njih ne može da se sudi o celom svetu.
Red Hat tom izjavom samo skreće pažnju i prebacuje snage na svoj enterprise edition koji je ispao podjednako dubiozan po pitanju dependency hella kao i stariji RH. SuSE je jedina RPM distribucija koja u celosti valja, po meni i mnogima. Koliko znam, preporučuje je i Oracle. Stoji, Red Hat je najpopularnija distribucija, iako sakata po mnogo čemu, ali ja barem neću da sudim o nečemu samo po popularnosti. Ispašće da je Ceca neprikosnovena umetnica po tom rezonu. ;)
Google cifra je jezivo niska, ali verujem da možda i jeste tako. ;(
Pritom, osnovana je sumnja da su neka od istraživanja nameštena - ipak jedna strana ima više para da "uloži" u njih. ;)
Citat:
Ko je bre ovde fanatik? Mi ili vi?
Hm, i jedni i drugi?
Citat:
Pogledajte svoje poruke, hoćemo li konačno da vidimo linkove na neka istraživanja, statistike? Ima li toga uopšte u vašim porukama? Ili se sve svodi na to da axez kaže "Windows špijunira" i "Windows je s***** od OS" ? Tražiš pojašnjenje od Kena Tompsona, ali axez je OK :)) Pa da..
Već smo prežvakali argumente, tj. nepostojanje istih kod Kena Thompsona. Koja istraživanja i statistike te zanimaju? Evo ti ovaj SuSEov success stories link, npr:
http://www.suse.com/us/company/customer_references/index.html
Citat:
Zar ti ozbiljno misliš da je meni Microsoft prirastao uz srce, pa više volim da platim Windows nego da koristim besplatan OS, pa još i bolji? Daj.. ako ćemo ozbiljno da pričamo..
Ne znam, reci ti meni?
Citat:
Već sam pitao pre, da je Windows besplatan, pa da se Lin i Win nadmeću samo kvalitetom, da li bi tu uopšte bilo konkurencije? Nisam nešto čuo odgovor. :)
Kad bi samo Windows bio besplatan, mislim da bi postojao pomak, ali ne toliki. Kad bi i propratan softver bio besplatan, uh! Ali ovo je već priča šta bi bilo kad bi bilo...
Citat:
P.S.
Od svih vaših argumenata meni je jedini izuzetan onaj od tdjokica: Linux je njemu besplatan, neće da misli o legalizaciji i radi sve što njemu treba. E za to čoveku skidam kapu. A vi ostali..
Pa i ostali slično misle.
Problem je što više ne gledamo koje je rešenje bolje i za šta je bolje a za šta je gore, nego se sve svodi na prepucavanje sa dosta apriori momenata. Nije Linux za sve, ali vala nije ni Windows ni Cisco. Ostaje samo da se nađemo za šta nešto jeste a za šta nije, pa da zatvaramo Advocacy. ;P