Citat:
Reljam:
Evo malo mojeg iskustva kao nekoga ko je bio na FONu i ko se zaposlio kao programer:
Ni na jednom fakultetu visoj neces nauciti da programiras tako da posle toga mozes da se zaposlis. Moras da ucis sam i da ucis jos stvari osim onoga sto se predaje.
Ovo je apsolutno tačno, mora da se uči samostalno. Jedini problem je što za to ostaje jako malo vremena!
Citat:
I sada nastupa vazan detalj, za koji ce da me popljuje dosta ljudi: diploma nije neophodna. Neophodno je iskustvo. U trenutku kada sam dosao ovde imao sam 4 godine iskustva, i posle toga me niko vise nije pitao za diplomu. Prosle nedelje sam presao sa ugovora na full-time posao u istoj firmi, imao sam tri ponude za posao od tri intervjua (od kojih je jedan posao bio vezan za matematiku koju sam na svu srecu polozio na FONu) - ne pricam ovo da bi se hvalio, vec samo da podvucem da im je bilo potpuno svejedno za moju diplomu. Doduse firma je specificna - vlasnik nema faks, ali nema veze. Poenta je u sledecem: diploma je ulaznica - time se pocinje karijera. Ja sam imao ekstremnu srecu da sam nasao prvog poslodavca koji je bio voljan da me zaposli da radim relativno ozbiljnu stvar iako nisam imao diplomu. Ali posle toga nisam imao vise nikakvih problema zbog toga.
O.K. može da se kaže da diploma nije bitna, ali je bolje kad je imaš. U svakom slučaju, ono malo programerskih predmeta na FON-u može da ti da dobru osnovu, čak i ako ne stigneš do diplome. Ali za napredovanje u poslu(a i što se para tiče), diploma je svakako korisna.
Ko zna da programira, ne treba mu diploma, međutim takva je situacija samo u IT sektoru, ali da li će tako biti i za 10 godina!? Treba razmišljati unapred. Ja lično ne planiram da provedem čitav radni vek kao programer, jednostavno, ne dopada mi činjenica da ono što danas naučiš, već sutra možeš(moraš) da učiš iznova. Znanja koja stekneš na fakultetu tipa FON-a, mogu sutra dobro da ti posluže da radiš nešto drugo(zanimljivije, prestižnije, plaćenije, prijatnije...)
Citat:
Moja preporuka bi bila da covek upise FON - naucice osnove menadzmenta i ekonomije, nesto malo programiranja, dobice diplomu cetvorogodisnje ustanove, i bice relativno lako. Upisivanje vise skole nema mnogo smisla - ili pises da imas BS (diplomu sa faksa) ili ne pises da imas nista. Associate's ne znaci mnogo - to je isto kao i da nisi isao.
Verovatno je optimalno resenje naci neki posao u struci (ali da bude dobar) i onda paralelno studirati FON - natenane. Time se dobija i iskustvo i diploma.
Sada nastupa flejm...

Slažem se.
BTW mislim da se mi znamo sa FON-a.
ropuštaɸ yundai
2) Mož