Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola

[es] :: Elektronika :: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola

Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 4449 | Odgovora: 68 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dusanboss

Član broj: 329401
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: dusanboss

+618 Profil

icon Re: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola12.03.2025. u 18:15 - pre 51 dana i 1h
Svaki sat kad je avion prizemljen kompanija kupi značajan novac (ovisno od tipa aviona). Sa druge strane ne znam koliko je pametno terati majstore na neki prekovremen iscrpljujući rad u toj situaciji. Neko mora da stavi potpis na tu popravku.

Nadam se da će nam Branko reći više kako stvari funkcionišu.

Odgovor na temu

branko tod

Član broj: 325192

+9536 Profil

icon Re: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola14.03.2025. u 10:42 - pre 49 dana i 9h
Citat:
radicmx: Nisam bas ocekivao da se mora i na avionu odraditi poprilicno brzo posao i sa prekovremenim radom.

Koliko je bilo neuspesnih testova?

Prvo da odgovorim na drugi deo tvog pitanja. Nema neuspešnih testova, avion ne može
da izađe na stajanku ako nije ispravan preko potrebnog minimuma. Svi punički veliki avioni
imaju minim dvostruke paralelne sisteme, Neki sistemi su i višestruki. Recimo, B737 ima 5
(pet) nezavisnih pito cevi. Pito cevi mere brzinu aviona što znači da se brzina meri na pet
mesta sa više brzinomera.

Održavanje aviona je vrlo organizovan posao i nema prepuštanja slučaju. Recimo, motori
se menjaju posle određenog broja sati bez obzira što su ispravni. Idu na reviziju, rasklapaju
se i svašta se meri i menja.
Svaki avion ima svoj logbook u koji se sve upisuje. Upisuje se i potpisuje da je ispravan, da
ga je primio pilot, koliko je sipao goriva, koliko je i gde leteo itd. Takođe pilot mora da upiše
svaku nepravilnost koja mu se desi na avionu, a kada sleti sve se to čita i otklanja.
Nema šanse da se ne reaguje na takve primedbe, i avion nije u saobraćaju dok se sve to
ne otkloni. Postoji takozvana eksploatacija koja radi u tri smene po 8 sati, i ona prihvata i
otklanja te greške. Treća smena vuče najviše posla jer noću avioni uglavnom miruju. Ako
se neki kvar desi van baza u kojima ima mehaničara kompanije, kvar otklanjaju strane firme.
Svako ko se dohvati aviona mora da ima međunarodnu licencu za taj tip aviona. Normalno,
sve se polaže na engleskom i kurs je baš težak i traje dobar mesec. Čujem da je, nažalost,
Ersrbija izgubila mogućnost da obučava mehaničare, pa se sada ide preko grane.
Ima određenih pregleda koji se rade dnevno, sedmično, na broj sati itd. Postoji i takozvani dok
gde avion ulazi planski posle više hiljada sati i gde se radi revizija aviona. To traje dosta dana
i tada se uglavnom sve skida, stajni trapovi, sedišta, farba ... Ulaze ljudi u rezervoare i vrše
njihovu inspekciju, normalno sa zaštitnom opremom. Rengenom se snimaju određeni delovi,
UV svetlom i ultrazvukom kontrolišu određene pozicije, i sve, ali baš sve se potpisuje i overava
pečatom. Nema pojma da neko nekog tera da radi više od onoga što je propisano i što može.
Uostalom, JAT je bio nosilac odličja kao najsigurnija kompanija u Evropi. Sada su sistemi malo
drugačiji, utakneš laptop u avion i sve ti primedbe izlista. Primedbe sada generiše i sam avion.
I tu moraš da se potpišeš šifrom i sada još rigoroznije. Doduše nove tehnologije su produžile
drastično vremena između pregleda i samim tim i pojeftinila održavanja.
Ja sam radio uglavno radio u radionici 8 sati i moja je volja bila da radim duže, bez ikakvih
pritisaka sa strane. Da shvatite kakav je odnos prema radnicima bio, često se posle dužeg
rada išlo kući službenim kecom sa šoferom. Ako ispadne neka frka sa poslom, dežurni okrene
telefonom par ljudi, pa ko pristane šalje kola po njega.
Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje

Nikad više u Dotmarket

Odgovor na temu

radicmx

Član broj: 84201
*.mbb.yettel.rs.

+48 Profil

icon Re: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola14.03.2025. u 13:02 - pre 49 dana i 7h
Znam da je bilo par nesreca zbog tih (pito) cevi. Jedna je bila i onoj emisiji gde istrazuju avio nesrece.
https://www.computerweekly.com...nts-with-blocked-pitot-sensors

Mene je vise interesovalo ti testovi na vasem stolu. Ne na avionu.
Dali je moralo nesto da se ponovi...

Odgovor na temu

branko tod

+9536 Profil

icon Re: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola14.03.2025. u 15:49 - pre 49 dana i 4h
Stvarno ne razumem tvoje pitanje.

Nikad više u Dotmarket

Odgovor na temu

radicmx

Član broj: 84201
*.mbb.yettel.rs.

+48 Profil

icon Re: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola14.03.2025. u 16:09 - pre 49 dana i 4h
Citat:
branko tod:
Kada se odradi instalacija, ide testiranje instrumentom, kontrola i onda povezivanje na stolu da sistem
proradi.

Ako moze vise o ovom delu.Testiranje na stolu, sa kakvim instrumentima, dali je sve odmah bilo OK...
Razumeo sa da su ljudi radili po 18 sati, mozda je bilo nekih greski..

Odgovor na temu

branko tod

+9536 Profil

icon Re: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola14.03.2025. u 20:06 - pre 49 dana
Očigledno nisi dobro pročitao ono što sam napisao. Napisao sam da sam najviše
voleo da radim modifikacije sistema na avionu. I da se radilo i do 18 sati na dan.
Ali nigde nisam napisao da je to bio sistem rada. Ja sam tako radio jer sam tako
hteo, a šefovima je odgovaralo da imaju tipa koji hoće tako da radi, a znali su da
će biti odrađeno sve kako treba. Opet da kažem da sam tako zarađivao slobodne
dane, jer nije moglo da se piše prekovremeni rad preko određenih sati nedeljno.
Mlado, ludo, svi se sklone i puste me da radim, i stvarno sam bio zaštićen zbog
takvog rada i kvaliteta.
Takve izrade su popud čipke, sve odvija postupno i sve eventualne greške su se
ispravljale uz rad. Sve korake napišeš na papiru, štikliraš šta uradiš i kontrolišeš
svaki taj korak. Kontrola u toj etapi ommetrom sa specijalnim kablovima, koji su se
pravili po svakom utikaču.
Kada se odradi instalacija, onda proba na hladno instrumentom. Kod većih sistema
to isto potpuno nezavisno odradi i neki kolega da eliminiše subjektivnu grešku, pa
kada je to sve ok onda se radi prava proba na stolu.
Priključe se svi uređaji, indikatori i ostalo, skuva se kafa i priključe naponi 28DC i
115AC 400HZ, po potrebi Stvarno nikada nije bilo nikakvog dima ...

Kolege nisu obično radile duže od 8 sati, uglavnom sam ja bio taj koji je tako rmbao,
verovatno je i to jedan od razloga što me sada boli kičma.

Kada se sve to ubaci u avion oped probe, kontrole, dolazak inspektora iz državnog
vazduhoplovnog inspektorata i tek onda plovidbena dozvola ...

Sve vrlo jednostavno.

Da dodam jedan interensantan detalj. Kada se radi nešto na oplati, strukturi aviona,
radi se test presurizacije kabine. Kada je avion na 10km visine kabina je na pritisku
koji je viši 0,6 do 0,7 bara od okoline. To se na zemlji radi tako što se avion zatvori i
naduva na 1 bar ili više i gleda da li ima curenja. Kao kod vulkanizera ...

Nikad više u Dotmarket

Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: dusanboss

+618 Profil

icon Re: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola15.03.2025. u 00:37 - pre 48 dana i 19h
Branko ne znam tačno šta je Srđan Žunić želeo da kaže, ali meni njegov komentar budi ideju na serijal o avionskim nesrećama koji sam onomad gledao na mislim National Geographic kanalu.

Nešto mi je tad zapalo za oči, a to je da u 98% slučajeva velike kompanije nisu krive. Uvek se krivica svali ili na pilota ili na neke vremenske uslove.
Znajući po nešto mehanici i elektronici nešto mi je teško da poverujem da tako kompleksna mašina kao što je veliki putnički avion i pored svih bezbednosnih sistem koje poseduje skoro nikada ne zakaže.

Mislim, razumi mi me. Nije ovo napad na tvoju profesiju. Čak naprotiv. Verujem da većina tvojih kolega radi svoj posao apsolutno savesno i da čak i ako nešto zeznu to je neko da ih ispravi.
Jednostavno kompleksnost sistema je tolika da će se pre ili kasnije desiti nešto ne predviđeno. (Naravno, zato su novi avioni mnogo bezbedniji nego ono što su leteli pre 70 god,)

Moje mišljenje je da kad dođe do nesreće (gde u ovom slučaju u glavnom svi ginu) i pored učešća najmanje 3 zemlja ta međunarodne istraga uglavnom pokaže da je do pada došlo zbog greške pilota. Što je meni dosta sumnjivo.

Znam za "crne" kutije i sve to, ali takođe znam za novac koji je u igri što avio kompanija, a da ne pominjem ogroman novac par kompanije koje prave velike putničke avione. U opšte me ne bi začudilo da su oni u stanju da okrive pilota čak i kada je u pitanju međunarodna istraga, a pogotovo u slučajevima kad je pilot mrtav (što je velika većina)

Mislim znam da će se sve detaljno analizirati i da će inženjeri uraditi sve da do toga ponovo ne dođe. Ipak mislim da u tako velikim slučajevima gde pogine 100+ ljudi ... Teren i te kako deluje kao pogodan za malverzacije.

Od čoveka koji je direktno bio uključen u ovu industriju, stvarno bih voleo da čujem tvoje mišljenje Branko Tod. Pozdrav!

Odgovor na temu

veselinovic
Jovan Veselinovic
Ist. Sarajevo

Moderator
Član broj: 7761
31.223.133.28

+354 Profil

icon Re: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola15.03.2025. u 05:42 - pre 48 dana i 14h
Malčice se udaljavamo od elektronike.
Tema jeste interesantna i svakako je treba procitati,
ali ako je Branko raspoložen za pisanije, možemo otvoriti novu temu, a ovu ostaviti tu gdje jeste.

Odgovor na temu

branko tod

+9536 Profil

icon Re: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola15.03.2025. u 07:53 - pre 48 dana i 12h
Dule, spakuj guzu u neki prevoz i dođi u Beograd. I ponesi
flašu neke dobre dunje ili kruške, i sve što hoćeš rećiću ti.

Za mene je tema završena jer radio baš dobro radi.

Nikad više u Dotmarket

Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Da li se neko bavi ugradnjom dodatne elektronske opreme u kola

Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 4449 | Odgovora: 68 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.