Citat:
radicmx: Nisam bas ocekivao da se mora i na avionu odraditi poprilicno brzo posao i sa prekovremenim radom.
Koliko je bilo neuspesnih testova?
Prvo da odgovorim na drugi deo tvog pitanja. Nema neuspešnih testova, avion ne može
da izađe na stajanku ako nije ispravan preko potrebnog minimuma. Svi punički veliki avioni
imaju minim dvostruke paralelne sisteme, Neki sistemi su i višestruki. Recimo, B737 ima 5
(pet) nezavisnih pito cevi. Pito cevi mere brzinu aviona što znači da se brzina meri na pet
mesta sa više brzinomera.
Održavanje aviona je vrlo organizovan posao i nema prepuštanja slučaju. Recimo, motori
se menjaju posle određenog broja sati bez obzira što su ispravni. Idu na reviziju, rasklapaju
se i svašta se meri i menja.
Svaki avion ima svoj logbook u koji se sve upisuje. Upisuje se i potpisuje da je ispravan, da
ga je primio pilot, koliko je sipao goriva, koliko je i gde leteo itd. Takođe pilot mora da upiše
svaku nepravilnost koja mu se desi na avionu, a kada sleti sve se to čita i otklanja.
Nema šanse da se ne reaguje na takve primedbe, i avion nije u saobraćaju dok se sve to
ne otkloni. Postoji takozvana eksploatacija koja radi u tri smene po 8 sati, i ona prihvata i
otklanja te greške. Treća smena vuče najviše posla jer noću avioni uglavnom miruju. Ako
se neki kvar desi van baza u kojima ima mehaničara kompanije, kvar otklanjaju strane firme.
Svako ko se dohvati aviona mora da ima međunarodnu licencu za taj tip aviona. Normalno,
sve se polaže na engleskom i kurs je baš težak i traje dobar mesec. Čujem da je, nažalost,
Ersrbija izgubila mogućnost da obučava mehaničare, pa se sada ide preko grane.
Ima određenih pregleda koji se rade dnevno, sedmično, na broj sati itd. Postoji i takozvani dok
gde avion ulazi planski posle više hiljada sati i gde se radi revizija aviona. To traje dosta dana
i tada se uglavnom sve skida, stajni trapovi, sedišta, farba ... Ulaze ljudi u rezervoare i vrše
njihovu inspekciju, normalno sa zaštitnom opremom. Rengenom se snimaju određeni delovi,
UV svetlom i ultrazvukom kontrolišu određene pozicije, i sve, ali baš sve se potpisuje i overava
pečatom. Nema pojma da neko nekog tera da radi više od onoga što je propisano i što može.
Uostalom, JAT je bio nosilac odličja kao najsigurnija kompanija u Evropi. Sada su sistemi malo
drugačiji, utakneš laptop u avion i sve ti primedbe izlista. Primedbe sada generiše i sam avion.
I tu moraš da se potpišeš šifrom i sada još rigoroznije. Doduše nove tehnologije su produžile
drastično vremena između pregleda i samim tim i pojeftinila održavanja.
Ja sam radio uglavno radio u radionici 8 sati i moja je volja bila da radim duže, bez ikakvih
pritisaka sa strane. Da shvatite kakav je odnos prema radnicima bio, često se posle dužeg
rada išlo kući službenim kecom sa šoferom. Ako ispadne neka frka sa poslom, dežurni okrene
telefonom par ljudi, pa ko pristane šalje kola po njega.
Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje
Nikad više u Dotmarket