Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu

[es] :: Mreže i novosti :: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu

[ Pregleda: 1261 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mpman

Član broj: 349876
91.187.134.*

+8 Profil

icon Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu04.09.2024. u 09:44 - pre 7 meseci
Živim u armirano betonskom stanu gde u svakom zidu ima tone armature. Koliko je to dobro za stanovanje, toliko je loše za elektromagnetne talase. Imam SBB-ov Tehnicolor modem/ruter šta li je u koji ide onaj njihov bakarni antenski kabal i koji širi WiFi na 2,4 i 5 GHz po stanu. Taj ruter/modem je u prostoriji koja je na jednom kraju stana, a potrebno je, stabilno, proširiti tu mrežu do drugog kraja stana, tj. sobe koja je još jednom prostorijom odvojena od sobe u kojoj se nalazi modem/ruter. U Tehnicolor modem/ruter fizički se veže jedan NAS i jedan računar koji ne mogu da se povežu bežično, pa je neophodno da ovaj Tehnicolor modem/ruter bude tu gde jeste i njegova pozicija ne nepromenljiva.

Problem je što internet preko WiFi-ja nije stabilan. Kad kažem internet, mislim i na lokalnu mrežu gde bi trebalo da se NAS-u pristupa bez problema čak i kada pristup spoljnom svetu nije moguć. U najdaljoj sobi, sa pojedinih mesta nemoguće je i pristupiti WiFi-ju ni preko telefona, ni preko dva laptopa koja imam. U sobi između, situacija je krajnje promenljiva. Nekad radi kako treba, nekad mi kosa otpada jer mi recimo prekida pesmu koju puštam direktno sa NAS-a 20 puta u 2 minuta pesme.

Šta bih ja mogao da uradim da mi ova mreža bude stabilna? Bar lokalna ako na spoljnu ne mogu da utičem? Šta mi treba od opreme da stan od 50 kvadrata lepo pokrijem stabilnim signalom?

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
*.static.isp.telekom.rs.

+10448 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu04.09.2024. u 10:14 - pre 7 meseci
Potraži WiFi range extender, pa priključi. To bi trebalo da reši problem.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji

Odgovor na temu

mpman

91.187.134.*

+8 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu04.09.2024. u 10:23 - pre 7 meseci
Može li preporuka za neki?

Nisam siguran da bi on zapravo rešio problem. Jer mi se čini da je problem u Tehnicolor modemu/ruteru šta li je. Jer i kad imam signal ne ostvaruje stabilnu vezu na lokalnoj mreži.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
*.static.isp.telekom.rs.

+10448 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu04.09.2024. u 10:49 - pre 7 meseci
Nisam siguran ni ja, naravno. Ako je problem u ruteru, onda ruter treba menjati.

Generalno, ova skica objašnjava namenu wifi range extendera: postavlja se u zonu gde je dobar domet osnovnog rutera, i extenduje signal na delove gde ovaj ne doseže.

Ili nešto ovako:

Ja sam lično, u svojoj kući, problematiku rešio kablom i dodatnim access point-om. Malo je teže i komplikovanije (treba razvlačiti utp kabl), ali su rezultati bolji.

Preporuku za konkretan proizvod nemam.
Verujem da važi: koliko para - toliko muzike. Valja se držati brand-name proizvođača i izbegavati no-name kineze. Ali, opet, ko šta može da garantuje?
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

B3R1
Berislav Todorovic
NL

Član broj: 224915

+681 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu04.09.2024. u 11:58 - pre 7 meseci
Citat:
Java Beograd
Ja sam lično, u svojoj kući, problematiku rešio kablom i dodatnim access point-om. Malo je teže i komplikovanije (treba razvlačiti utp kabl), ali su rezultati bolji.

Da, bas tako. To je jedino stabilno resenje.

Zavisno od topologije stana/kuce mozda ce ti biti potrebno vise AP-ova. Kako da znas koliko? U principu, za male stanove je lako - recimo iz tvoje price bi se dalo zakljuciti da ti treba jedan AP koji bi se postavio u taj najudaljeniji deo stana i povezao kablom sa ruterom. U slozenijim slucajevima, moraces da uradis site survey. Imas razne besplatne programcice gde mu ucrtas plan kuce/stana, polozaj AP-ova a on ti nacrta njihove zone pokrivanja. Spisak tih alata imas ovde. Neki su na Redditu preporucili NetSpot. Nisam licno probao nista od toga.

I sto rece Java - razvlacenje kabla jeste fizikala, sto zavisno od godinsta i fizicke kondicije moze da bude lako i tesko. Sve je individualno. :-) Ali za razliku od nekih prastarih vremena, gde smo kablove gurali pod lajsne ili ucvrscivali ekserima vec decenijama imas da kupis plasticne kanalice koji se lepe za zid i mozes da to napravis sve tako da ne kvari preterano estetiku stana.

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1831 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu04.09.2024. u 13:01 - pre 7 meseci
Covek vec ima zicanu vezu iz rutera, znaci kabl i kaze da ni to nije stabilno !

Prvo to treba resiti , pa tek onda razmisljati o bezicnom.

SBB daje jako lose Modeme- rutere , posebno im je los Wi Fi deo ! Ja nisam mogao da probacim signal kroz jedan zid ! Isto betonski . O celom stanu ni da razmisljam sa njim .

Sad sam kod Telenora Optika i Modem- Ruter koji su mi dali pokriva ceo stan bez ikakvih problema !

Ali nisam imao probleme sa zicanom vezom ! Mozda i zbog toga sto sam imao paket 150 , jer su ljudi sto su imali brzi net kod SBB-a imali vise i vece probleme !

Odgovor na temu

madamov
Milan Adamov
vlasnik
Adamov Konsultacije d.o.o.
Beograd, Srbija

SuperModerator
Član broj: 21939
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.adamov.rs

+139 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu04.09.2024. u 16:12 - pre 7 meseci
Citat:
Java Beograd:

Ili neki MESH sistem, WiFI 6 uređaji su pojeftinili, svaki novi standard "baca" signal dalje i kroz deblje prepreke.
 Certified Trainer Mojave 101 macOS Support Essentials 10.14
http://www.adamov.co.rs http://milan.adamov.rs http://www.infinitum.rs

Odgovor na temu

colke77
Dragan Colić
Beograd

Član broj: 74309
46.240.178.*

+14 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu05.09.2024. u 08:18 - pre 7 meseci
Da, kabl je najbolje resenje ali nije uvek moguce.
Stvarno ne preporucujem extender, mesh je bolji, lako se namesta i nema nikakvog resetovanja. Kupi wifi 6 mesh i miran si 10 godina.
Idemo dalje

Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129

Sajt: pedja.supurovic.net

+1586 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu05.09.2024. u 10:47 - pre 7 meseci
Citat:
Java Beograd:

To je najgore što može da uradi.

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157

+2956 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu05.09.2024. u 11:49 - pre 7 meseci
Nikako wifi ekstender, to je najlosije resenje...

Posto je u pitanju obican stan u zgradi (ako je tako?) pretpostavicu da je u pitanju prosecne kvadrature od 60-80m2 za njega ce biti dovoljno da ga celog pokrije neki krsteni ruter, a ne taj od provajdera sa integrisanim antenama, on je suvise slab.

jos kvalitetnije resenje je mesh sistem, recimo tenda je jako jeftina a ima jako veliku pokrivenost.

U oba slucaja potrebno ce biti da iskljucis wifi na provajderovom ruteru.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!

Odgovor na temu

mpman

*.dynamic.sbb.rs.

+8 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu07.09.2024. u 23:21 - pre 7 meseci
Postoji šansa da se razvuče internet kabal do hodnika gde bih mogao da stavim neki uređaj samo za WiFi.
Pošto imam Sinology NAS, da li je bolje vezati ga na modem/ruter SBB-a ili na to drugo čudo?

Eksperimentisao sam ranije, nije ovo novi problem, i pre je bilo sličnih zezancija sa SBB-om kad sam čekao mesece i mesece da zamene opremu. Tada sam uzeo neki Xiaomi MI ruter i... Mislim da mi je busen kose otpao koliko je to nestabilno bilo i koliko me je iritiralo što se za neka podešavanja treba instalirati android aplikacija i šta sve ne. Zato mi je bitno da se preporuči šta je to što je "kršteno". Računam da mi je budžet do 20 000 dinara dovoljan sa sve kablom? Takođe, na šta treba da obratim pažnju što se tiče samog kabla? Ako je brzina 300 mbps na SBB ruteru i želim to da ostvarim preko 5GHz WiFija?

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1831 Profil

icon Re: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu08.09.2024. u 07:41 - pre 7 meseci
Ne ide to tako .

Kupis ruter koji povezes sa SBB modemom. Znaci zicani kablovi ne idu levo desno - NAS , PC itd , vec zicani kabl ide u kupljeni Ruter !

Ruter ne moze da bude kako se reklamira 300 Mb , vec gledas koliki je WAN port !

Wan port i ostali treba da budu 1 GB ili 1.000 MB !

Onda iz kupljenog rutera idu kablovi u NAS , PC i Wifi po stanu za ostale uredjaje !

To ti u sustini i pise u skoro svim porukama do sada ! Pise i da iskljucis Wifi na SBB-u ! To ce da radi kupljeni Ruter .

Novi kupljeni ruter postavis u sredinu stana . Da moze da rasprostire signal po stanu.

Kabl svaki koji moze da prebaci 100 MB moze i do 300 !

Pre bilo cega moras imati stabilan signal na SBB modemu , zicani ! Bez toga nista ti ne vredi dalje ! Znaci testiras SBB modem sa tim Pc-em sto imas ! Ne samo kakva je brzina ako ti je paket 300 treba da tolko imas na kablu vec kako se ponasa u realnom radu . Da li gubi pakete podataka, da li koci itd. Kakav je ping , da li se "zaglupljuje"-blokira itd.

Odgovor na temu

[es] :: Mreže i novosti :: Šta uzeti za stabilan WiFi u stanu

[ Pregleda: 1261 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.