Milan Kragujevic Milan Kragujevic
Član broj: 231903 Poruke: 2241
|
Vezano za račune, mts gasi posle 3-4 meseca jer su u haosu trenutno, ali inače čekaju oko 3 meseca. Kad sam bio kod SBB-a gasili su za račun koji se do 20. ne plati već 01. sledećeg meseca. Dakle da račun izašao 01.06. ne platim, ugasili bi me 01.07., tolerancija na kašnjenje 0. Nekim ljudima čekaju 2 računa neplaćeno + još jedan dok ne istekne rok za plaćanje, dakle 01.06., 01.07. i gase te 22.08., ali to nije svima, znam neke koje gase odmah i koje ne. Telekom ne gasi odmah, najduže tolerišu kašnjenje.
Na temu Supernove, to je tek onako samo politički Telekom, zapravo je Supernova brend grupice operatera koji guraju svoju priču sa svim svojim nesposobnostima + Telekom birokratija. Praktično Telekom je pokupio najgore operatere u Srbiji i sve ih grupisao u taj "trainwreck" haos operater, koncentrisano zlo i nesposobnost na jednom mestu. Telekom probleme ne rešava već godinu dana, ja sam od aprila do decembra čekao da reše nešto i u decembru sam raskinuo prethodni ugovor. Ako znaš da će da radi dobro onda možeš kod njih, ali ako očekuješ da ćeš zvati podršku za nešto onda bolje nemoj, pošto se čeka mesecima na rešavanje problema i obično ne reše nego ti odobre raskid, jer većinu problema ne mogu da reše.
Telekom, inače, nudi VDSL 100 Mbps u Zemunu i to radi dobro, ali IPTV ne može na takvim paricama pošto je maksimalna brzina VDSL-a inače 100 Mbps, mogu da ti puste IPTV+NET 100 na liniji od 102400 Kbps i onda kad upališ TV uspori ti net za 5-8 Mbps. VDSL im je stabilan ali je maksimalna brzina 100 Mbps i NIKADA neće biti brže, samo sporije kako propadaju kablovi. Gde je brzina manja od 100 Mbps, neće moći da bude veća. To je što je, dok ne dođe optika, a pitanje je kada će optika krenuti van centra par najvećih gradova.
VDSL je dedicated infrastruktura, korisnik koji ima kvalitetnu paricu ne može da ima probleme osim ako nešto ne ošteti kablove, naravno ako je konzervativno setovana brzina (ljudi često žele najbrže i ako to tehnički ne može). Nemoguće je na xDSL pustiti veću brzinu i da to radi "loše", tj. sporo. Veza se bukvalno prekine, nema ničega, nije to kao kablovska pa naguraju koliko hoće korisnika sa najjačim paketima i to vam je.
Kablovska je shared infrastruktura, ima veći kapacitet i nudi veće brzine ali na tebe utiču drugi korisnici, bilo sa svojom upotrebom interneta ili RF smetnjama koje izazivaju neispravni uređaji nesavesnih korisnika. Tu se reklamacije mogu rešiti boljim uređajima, realociranjem kanala, promenom na novije standarde DOCSIS, itd., jedini problem je što je to svakodnevnica, konstanta borba sa balansiranjem broja korisnika i kapaciteta mreže sa brzinama paketa korisnika.
U selu gde imam VDSL imam 20/2 Mbps brzinu na Fast profilu i sve radi idealno bez prekida po mesec dana, kao i u BG kad sam imao VDSL 100/10 Mbps, međutim kad sam na Ledinama probao VDSL mogao je samo 10/1 Mbps ADSL2+, a u komšiluku sam video da niko nema ni setovano tih teoretskih 10/1 Mbps, već oko 8/0.5 Mbps. Zavisi od lokacije i svega...
[Ovu poruku je menjao Milan Kragujevic dana 11.06.2020. u 09:36 GMT+1]
|