Mi u firmi koristimo ERP koji je, kao i skoro sve ostalo, na Linux-u, osim sto nam je za EDI razmenu trebao Windows ali nam je za to posluzila neka starija masina.
Glavna baza za ERP je IBM-ova Informix baza na Centos-u, a pomocna baza je MySQL na Ubuntu serveru. Na tom Ubuntu imamo svasta instalirano: Unify controler, lokalni Web sajtovi, lokalni forum, automatski backup ostalih servera, Samba file share... E sad, da li sam ja nesto zeznuo ili sta je u pitanju Samba je pocela da brljavi. Ne postuje prava korisnika koje sam podesio, ja nemam pojma sta se desava a pitao sam jos neke ljude i niko ne zna. Jedino sto sam dobio savet je da probam da prava podesim po grupi korisnika a ne po pojedinacnom korisniku mozda to pomogne. Probacu posle.
@bachi
Ovaj server nam primarno treba zbog nove mobilne aplikacije koja se priprema za komercijaliste ciji je broj prilicno narastao u poslednje vreme, sada ih imamo oko 50, a kasnije ce ih biti i vise. Takodje, u samoj mobilnoj aplikaciji ima jako puno podataka i mora da podrzava stabilan i relativno brz upload/download fajlova, GPS pracenje itd...
Aplikaciju ne pravim ja vec neki drugi tim ljudi koji su rekli da im je potreban bas taj i taj server kod ovog hosting provajdera. Moji nadredjeni su odobrili ovu investiciju tako da... Ja licno mislim da je malo overkill ali nema veze, lako cemo ga mi iskoristiti i za neke druge stvari. Ja sam vec poceo da ga "tovarim" drugim stvarima koji se ne ticu mobilne aplikacije
E sad, sto se tice CAL-ova, posto ja necu na serveru raditi nista sto bi zahtevalo kupovinu CAL-ova kupovina istih me za sada ne zanima, ovaj tim koji se bavi izradom mobilne aplikacije neka razmislja da li im trebaju CAL-ovi ili ne.
Server je EX52-NVMe
Intel® Core™ i7-8700 Hexa-Core
incl. Hyper-Threading Technology
RAM: 64 GB DDR4
Hard drive: 2 x 1 TB NVMe SSD
(software RAID 1)
Connection: 1 GBit/s port
Guaranteed bandwidth: 1 GBit/s
Backup space: 100 GB
Traffic: Unlimited *
Ja sam izabrao server koji je fizicki u Finckoj jer je jeftiniji.
Sam server mi se za sada cini super. Jako brzo i stabilno radi, mada interesantno mi je da u Task Manageru ne vidim graf performansi diska. Nisam radio benchmark testove cak ni test kopiranja fajlova ali mislim da nema mnogo smisla, bitno je da ovako subjektivno imam osecaj da prilicno brzo radi.
Za sada mu pristupam preko RDP-a na javnu IP, razmisljam da li mi je sigurnija nega druga opcija neki VPN ili slicno. Nisam ovo odavno radio a server mi nije fizicki dostupan pa se cimam da nesto ne zeznem, da ne izgubim pristup serveru pa da moram da cimam podrsku (mrzi me da pisem na engleskom, nije da ga ne znam ali razumevanje napisanog i izgovorenog je jedno a pisanje je nesto sasvim drugo

).
Odmah sam mu podigao Hyper-V i instalirao Ubuntu 20.04 Server i na njemu nextcloud da ga isprobam i ponudim kao alternativno resenje za File Share, ali je u planu kupovina ili SharePoint-a ili cemo kupiti sve kod MS-a jer nam treba i novi mail server. Znam da to sve mogu sam da postavim na ovaj zakupljeni server ali ja nemam vremena da administriram (jedini sam u IT-u u firmi) a pre svega mi treba jedna dobra edukacija a ni za to se nema vremena sada

.
Internet konekcija je isto odlicna, pogledajte prilozene rezultate testova. Nisam primetio da mi RDP konekcija trokira, sve radi u Full-u. Za sada.
Ka MTS-u Beograd:

Ka nekom od lokalnih servera:
@CoyoteKG
Pogledacu danas kasnije kad budem imao vise vremena sta tacno pise u tekstu licence.
Hvala svima na odgovorima.