Milan Kragujevic Milan Kragujevic
Član broj: 231903 Poruke: 2241
|
Ne znam, kad sam tek počinjao sa ruterima, i prvi put u životu kupio WR740N kao dopunski AP za drugu kuću u dvorištu u selu, dd-wrt nisam mogao da skapiram.
Instaliram ga ja začas, nije problem, ali je jednostavno čudan interfejs. Nisam bio čuo za OpenWRT, a kad sam našao taj projekat, plašile su me priče ljudi da je to kompleksno i štajaznam, pa sam se vratio na stock firmware neko vreme.
Na kraju konačno instaliram OpenWRT 15.05, i nisam imao problema. Možda (verovatno) je lični ukus, ali dd-wrt nikad više nisam koristio. (ovo je bilo 2015., pa se projekat možda znatno promenio do sada, ne znam).
OpenWRT inače ima najgori CLI na svetu, mislim, definitivno, gori od MikroTik-a, sa onim "uci" komandama. Ja to ne koristim. Prvo, sve ima u LuCI, i WebUI je odavno obavezan paket svake release verzije, a ono što nema, npr. neke custom firewall trigger skripte, napravim u shell-u, dodam u init.rc, i one "ručno" upisuju u /etc/config/ šta njima treba, i rade samo uci commit; uci apply.
One "uci set bla[0].bla1[1].bla.nesto nestodrugo" komande nikada nisam koristio niti ću da ih koristim.
Npr. na OpenWRT je vrlo lako podesiti dual WAN load balancing, a malo teže ali svakako u rasponu mogućnosti, podesiti i WAN bonding uz VPN klijent.
OpenVPN koji gura oko 20/20 Mbps je takođe izuzetno lako instalirati i podesiti, i to sve može kroz WebUI. Čak je moguće instalirati mjpg_streamer, priključiti web kameru na USB port rutera, i koristiti ga za video nadzor...
|