Mislim da jeste, ajd probacu. Ja se samo plasim da on nesto nije povezao (tj da ja nisam nesto pogesno napravio) da sve pakete salje na gateway. Simtomaticno mi je da mi je wifi brzina = brzini mog linka.
Elem, da nastavimo dalje.
1. Uspeo sam da napravim guest network.
Napravio sam virtuelni wifi interfejs kao slave wifi-5g interfejsa, napravio DHCP za range 10.0.0.0/24 i zakacio za wlan-guest interfejs i dao interfejsu adresu 10.0.0.1
Ubacio sam network 10.0.0.0/24 sa gateway-em 10.0.0.1 i DNS sam stavio googlove (8.8.8.8, etc)
Napravio sam masquarade NAT sa 10.0.0.0/24 na main-bridge, u firewall sam ubacio drop za sve sa 10.0.0.0/24 na 192.168.1.0/24 (izolacija od mog LANa)
I to radi :) yeay for me :) Kad se konektujem internet radi ali svi pokusaji da se otvori nesto na kucnoj mrezi timeout-uju. Zanimljivo mi je da sam sve to uspeo da uradim direktno bez bridge-a.
2. OpenVPN nisam uspeo da namestim, nisam nasao gde mogu da ubacim sertifikat. Na kraju sam napravio L2TP i on je proradio, imam vpn interfejs koji radi
Medjutim, moj pokusaj da napravim slicnu pricu kao za guest network nije upalio. Pokusao sam da ga NATujem da sve sa mreze 10.0.1.0/24 salje na vpn interfejs i nije proradio :( Nisam ni siguran kako VPN client dodeljuje adrese i kako tacno da NATujem, trebace mi mala pomoc oko ovoga. Dakle za pocetak bih samo da napravim wifi mrezu koja ide direktno na vpn, tako da kad se konektujes na wifi dobijas net kroz VPN.
[Ovu poruku je menjao mmix dana 03.11.2019. u 00:34 GMT+1]
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić