E pa to je već skoro pa izvesno, ali do sad nisam znao kako je ovo čudo uopšte napravljeno, konstruisano, pa sam dobar deo vremena više pričao sebi nego drugima, pokušavajući da sam sebi objasnim šta se dešava uopšte. Ali to je bilo do sad, sad aj da ne kažem da znam, ali sa mnogo većom sigurnošću nego prethodni put kad sam pisao na ovoj temi mislim da znam sve do u detalje, a prethodni put sam znao da nešto škripi, ali ne i šta ..
Ko za inat, ne radim ni u jednom ozbiljnom programu za crtanje tehničkih crteža ili cad cad programu, program u kome radim je dobar za neke potrebe, i crteži su precizni, ali nema te neke detalje, kote i tako to, i kao za inat nema format koji može da se izveze a da je za 3D štampač ili strug. Ali sad lako mogu da objasnim kako sam došao do ovoga:
1. "Kapsula" koja je glavni gradivni element za valve je odnos dimenzija 1:6, konkretno pošto program koji ja koristim ima neke svoje unutrašnje jedinice mere, kapsula je sastavljena od pravougaonika dimenzija 25,6 i dve (polu)kružnice radijusa 5,12 (ili kvadra i dva (polu)valjka za 3D izvedbu), sve ukupno na kraju 30,72 x 5,12 što je odnos 1:6 širina prema dužini.
2. Kad napraviš jednu takvu kapsulu, i orijentišeš je u pravcu one centralne simetrale gde će sve biti poređane, umnožiš je još 13 puta tako da ih sve ukupno ima 14, i to tako da svaku sledeću pomeraš po simetrali, i to za udaljenost jednaku polovini dužine onog gradivnog pravougaonika, konkretno kod mene je bilo svaka sledeća pomerena za 12,8 (polovina od 25,6) jedinica mere, tako i ona svaka sledeća (one isto obojene crvene ili plave i isto orijentisane) čučne u odnosu na prethodnu koja će biti identično orijentisana tako da njena "donja" kružnica, ona "gradivna" se poklopi sa "gornjom" kružnicom prethodne kapsule. Prvu i poslednju kapsulu (zelene na crtežu) ostaviš tako u pravcu simetrale, a ostale, one koje sam farbao crveno i plavo, svaku drugu rotiraš za 11 stepeni (crvene) tj. -11 stepeni (plave) u odnosu na simetralu. I to je komplet postavka za valve.
3. One narandžaste, pogrešno sam se izrazio, nisu dužine 3/4 u odnosu na drugu kapsulu, nego samo onaj unutrašnji "gradivni" pravougaonik je 3/4 od onog gde je cela kapsula, kod mene konkretno je bilo 19,2 mernih jedinica (= 3/4 od 25,6). Mr vanzemaljac ih je prvo tako skratio u odnosu na druge, a onda i onaj dovodni kanal nacrtao malo asimetrično (vidi se i na tvom crtežu gde su linije hemijskom olovkom, na levoj strani crteža ne prolaze kroz sredinu kanala...) i dodatno nacrtao liniju koja ih spaja direktno tako da nije baš paralelna sa svim ostalim kapsulama, ali to se ne vidi na prvi pogled pa cela valve deluje savršeno simetrično. To bi bilo otprilike sve. Evo neki crtež koji pokazuje da nisam radio u msPaint, nego u preciznom programu.

Na manjim crtežima su dimenzije kapsule u gornjem levom uglu, u donjem levom su 4 kapsule različito obojene da se vidi gde počinju a gde završavaju, svaka na pola one sledeće (pomerene za 12,8 jedinica), a one koje će biti isto orijentisane u odnosu na simetralu njen donji kraj (zelena na primer) se poklapa sa gornjim krajem prethodne (crvena na primer). U gornjem desnom uglu je da kad se dve kapsule zarotiraju u istom pravcu za 11 stepeni jedna mora da preseca prostor druge. I na kraju je kad se po dve naizmenične zarotiraju kako to izgleda.
@Predrag Ako imaš nekog ko radi cad-cam programe, ili nešto za 3D štampače ajde da sarađujemo, baš bih voleo ovo sad da se realizuje, uveren sam da ako se uradi ispravno neće da propušta u nepropusnom smeru ni pri najmanjim promenama pritiska.