Citat:
pctel :
Ovo nije bas tako. A radije nego da navodim koga poznajem i odakle mi informacije, krenucu od proste matematike. Jedan dan u studiju (sa visokoobrazovanim kadrovima i vrhunskom opremom) kosta vise hiljada evra. Kad se to pomnozi sa brojem dana u mesecu, hoces da kazes da se studio isplati za mesec dana? Ne. Cene su visoke i to kreiranje utiska da se ceka na red je deo marketing plana. U realnosti odrade nekoliko dana mesecno, preostalih 90℅ glume da su u nekoj guzvi i opet imaju veoma dobru zaradu. Kada bi mogli da imaju toliko posla da se ceka na red i radi svakog dana, vrlo rado bi cenu skratili za jednu nulu, ali kolicina posla se ne bi 10x povecala. Pazi, mozda je to tako za neki promil najpoznatijih koji su zaista milioneri, ali cemu price o onome sto je statisticka greska, daj da pricamo o 95℅ onih koji se time bave.
Ne kosta vise hiljada evra, ni u inostranstvu.
Nema veze marketing sa cekanjam u redu. Da bi shvatio moram da ti objasnim neke razlike. Ranije se radilo tako da je pevac ili grupa
snimala ceo materijal od najmanje 8+ pesama tako sto se udje u Studio I dok se ne zavrsi mix za sve pesme se radi neprekudno, svakodnevno
(nekada se pravi pauza od dan, dva, nekada I vise ako je pevac ili grupa obavezna da se pojavi negde na nekoj svirci sto se izbegavalo koliko
god moze ali desava se...) pa se onda rade spotovi... Danas se ne radi tako nego se svelo na pesmu ili dve (ili najvise nekoliko) koje se rade a
I dok se radi kace se klipovi sa radnom atmosferom iz Studija a paralelno se radi I spot za tu neku pesmu.
Ono sto se nije promenilo je sam pristup svemu tome. I nekada I sada pevaci / grupe ne finansiraju sami Studio, pa cak ni kompozicije, aranzmani
i ostalo nego to rade producensko izdavacke kuce! Producentsko izdavacke kuce potpisu ugovor sa nekim pevacem / grupom o saradnji (uglavnom
su ugovori na bazi visegodisnje saradnje, uobicajeno je da je vrensko trajanje najmanje 4 godine...) gde je na producentsko izdavackoj kuci da
nadje za tog pevaca / grupu odgovarajuce kompozicije, textove, angazuje aranzera, bukira Studio I sve ostalo sto spada u proces. Naravno, ako
pevac / grupa imaju svoje kompozicije I aranziraju ih to se uglavnom uvazava I uz saradnju kontrolu i nadzor producenstsko izdavacke kuce vrse
ili ne korekcije a svakako Studio spada u ingerenciju producentsko izdavacke kuce po pitanju bukiranja, zakazivanja termina I finansija. Sve je to
uobicajeno I naznaceno u ugovoru koji se potpisuje na pocetku saradnje, naravno sa kako se kod nas zove aneksima po potrebi i specificnostima
necega za neku kompoziciju album... Nekada je to radjeno na bazi izdavanja ploce / celog materijala a sada isto tako sto se samog izdanja tice ali
sa specificnostima za svaku pesmu pojedinacno u smislu kompozicije, texta, aranzmani...
E sada, sledeca razlika / razlike su jako bitne za razumevanje svega. Ranije je proces bio - nadju se pesme, urade aranzmani, snimi i smixa pa se to
stancuje na (nekada) LP plocama a kasnije na CD-u I taj nosac zvuka se distribuira u prodaju. Toeto. Danas sve to producentsko izdavacke kuce imaju
modifikovanonacin rada a prilagodjen tehnoloskom trenutku civilizacije tako da su se takozvani „nosaci zvuka” spustili na nize grane prioriteta a prioritet
su preuzeli YT I ostale medijske forme prikaza a zarada koja je ranije bila bazirana na „nosacima zvuka” je sada u nekim drugim formama od naplate
sponzorima preko prihoda od pregleda na raznim medijima a ono sto se nije promenilo ni danas je prihod od koncerata (sto je uvek bila prilicno isplativa
forma zarade). Naime, u ugovorima je I to obuhvaceno, zarada od koncerata. Zanci, bukvalno sve u vezi pevaca / grupe je pod rukom producentsko
izdavacke kuce. Prakticno, pevac / grupa ima samo obavezu da se pojavi negde gde im se zakaze, bilo da je u pitanju Studio ili koncert a najcesce se
I nastupi / pojavljivanje u bilo kojim medijima radi isto tako organizovano, na isti nacin a od onog sa kim se ima ugovor (TV emisije, gostovanja, intervjui…).
To je sto se tice inostranstva. Sa tim sam upoznat iz prve ruke jer saradjujem sa inostranstvom (jeftiniji smo hebesga…). Znaci, kad kazem ceka se na red ili
ceka se u redu znaci bukvalno to - ceka se dok ne dodje na red taj neki pevac / grupa a red formira producentsko izdavacka kuca po planu kad ce ko da se
„izbaci” na trziste, kad je kome vreme...
Sto se desavanja kod nas tice prilicno je sada drugacija situacija. Nekada je bilo potpuno isto kao sto sam naveo u prethodnom pasusu. Potpise se ugovor sa,
na primer, Jugotonom ili PGP-om ili… I oni regulisu sve kao sto je navedeno pa I Studio. Da... kod nas izdavacke kuce nisu imale nista sa koncertima ili bas
jako malo I sporadicno. Ali - za razliku od inostranstva gde su se producentsko izdavacke kuce prilagodile modernizaciji (kako to @dejanet voli da naziva

)
ovde kod nas su pukli k'o zvecka jer nisu imali sluha / njuha za to!!!

Ostali su na nivou prodaje „nosaca zvuka” a bazirani na tome su jadna po jedna kuca
propadale pa tako sada toga skori i nema. PGP se nesto u poslednje vreme budi i nastoji da nekako uhvati korak ali ide tesko, sporo I sa dosta problema.
Tako da je danas kod nas svako prepusten sam sebi. Samofinansiranje u najbukvalnijem smislu. Pevac /grupa moraju sami da nadju pesme, aranzere I sve
ostalo pa samim tim i Studio sto znaci da sve to sami finansiraju. A pevaci kao pevaci - imaju zmiju u dzepu I radije ce da odu kod nekog kuci za sitne
makar bio I neiskusan i ma sta drugo samo ako je jeftin. Ali nisu glupi pa ono sto im je bitno, kako ih nazivaju HITOVE, eee… za to angazuju nekog proverenog
ma koliko kosta (iako su sada sve cene bukvalno mizerne!!!) uz nevidjenu kuknjavu da se smanji cifra jer nemaju, da se radi na dodjem ti I slicno.
E sad da se vratim na onu „matematiku” I racunicu s pocetka citiranog. Studio kod nas kosta do 450€ na dan. Konkretno Studio Pink kosta 450€ na dan. I to
je najveca cifra za Studio kod nas. Tu je ukljuceno koriscenje Studija, sa celokupnom tehnikom naravno, I tehnicko lice. Producent nije jer ga angazuje pevac
ili grupa nezavisno od Studija. Na prethodnoj strani je slika (rezije, gde je tehnika...) Pink Studija. Pink Studio je sto se tice akustike i tehnike na svetskom nivou.
Provereno I potvrdjeno od strane stranaca koji su dolazili / dolaze da rade u njemu. Takvih Studija koji su na tom nivou ima nekoliko u Beogradu. „Studio 6” ili
popularan „Sestica” koji se nalazi u zgradi Radio Beograda je kompletno sredjen i postavljena je vrhunska digitalna tehnologija, svetskog vrhunskog nivoa. Cenu
ne znam jer je jos u fazi setovanja i podesavanja na vise nivoa (iako se radi bez problema) tehnike i akustike a znace se relativno uskoro mada su nagovestaji
da nece biti rec o vecoj cifri nego sto kost a Pink. Cene Studija u inostranstvu ne znam tacno jer nikada se o tome ne prica niti sam ikada video u bilo kom ugovoru
koji sam potpisivao - ali sasvim sigurno nije rec o vise hiljada eura. Eto, sad se setih, cena Studija kod Simon Phillipsa (Ex Toto) u Americi je 600$ na dan.
Saradjivao sam sa njim, u kontaktu smo...
(ja trenutno radim sa dve grupe, jedna je pop rok a druga vise metal rok. te dve grupe ne radim u Pinku nego u jednom privatnom Studiju u Pancevu, veci je
Studio od Pinka, na tri sprata / nivoa I uslovi su fenomenalni, kako zvuvno tako I na svaki drugi nacina. cena je 300€ na dan, kao i u ostalim Studijima u tu cenu
je uracunato koriscenje Studija sa kompletnom tehnikom i tehnicko lice. prednost tog Studija nad svim ostalim je u cinjenici da je vlasnik jedana o najboljih dzez
bubnjara kod nas sto znaci da su klijentima na raspolaganju otprilike 8 (osam) celih kompleta bubnjeva + nevidjen broj cinela kao i polikoncertni klavit koji je
postvaljen za stalno u Studiju a prostorija je velicine da moze da se semsti oko tridesetak muzicara...)
Znaci - I kod nas ima Studija koja su na svetskom nivou.
To su razlike izmedju inostranstva i desavanja kod nas. Ono sto je lose je to sto se iz neznanja I / ili pogresnog tumacenja dogadjaja kod nas pogresne
informacije plasiraju kao cinjenice I na takvim osnovama gradi prica, razgovor.
Pozdrav!
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail:
[email protected]
Home Page:
http://www.linkedin.com/in/sceka
:) "Nije ti palo na pamet da nekom inteligentnijem postu daš lajk?" (By Nebojsa)
Pravi biser: „Sada sumnjam da bih ucestvovao u poboljsavanju Nebojsinog foruma.”