Kako dobiti uzemljenje prelaznog otpora daleko manjeg od 1 Om, ili kako sam to izveo na vlastitom objektu. U pitanju je temeljni uzemljivac. Kako na trzistu
u vrijeme gradnje nije bilo pocincane trake 50x5mm koja ide u temeljni uzemljivac, u temelje sam stavio dvije trake dimenzije 40x4, jedna vodjena vanjskim
obodom a druga unutarnjim obodom temeljne grede 60x60cm, na svakih 3-3,5 metara uredno zavarene za armaturu. <paralelovanje pregradnim zidovima
kako uzduznim tako i poprecnim, svuda gdje prolazi temeljna greda izvrseno je standardnom 25x4mm pocincanom trakom, s tim da su gdje god su izvrsena
paralelovanja izvodi traka ostavljeni van temelja. kako je objekat ukopan 1,5 metara u odnosu na tlo, oko cijelog objekta je polozen prsten takodje od
trake 40x4mm i spojnicama vezan za one izvode iz temelja. Preko svega je dosla drenazna cijev Fi 300 mm koja je na dubini 2,5 metara odvedena do
obliznje rijeke-potoka i cijelom duzinom ispod drenaze polozena standardna 25x4mm traka. Sve vidljivo na slici 1.
Sad nastaje igranka. Ispred objekta, prilaz garazama povrsina je cca 150m2 preko koje je polozena mreza standarnih 25x4mm traka, a preko toga
mreza armatura-potroseno 15 mreza 8mm i sve su zavarivanjem povezane sa mrezom uzemljivackih traka ispod i sa temeljnim uzemljivacem, poslije
betonirano i na kraju asfaltirano, vidljivo na slici 2.
Mimo svega, prekoputa, preko ulice je industrijska zona sa dosta objekata tekstilne, farmaceutske i ostalih "tihih" pogona ciji uzemljivaci su svi povezani pa
tako i moj na cijelu mrezu uzemljivaca.
Kod atestiranja instalacije i uzemljenja covjek iz "Elektroinspekta" nije mogao da vjeruje u rezultat mjerenja, a kad sam mu objasnio o cemu se
radi, prestao sumnjati u mjerne instrumente.
pOz

Nebom stupa, nebom lupa moja generacija., jedan po jedan, srest ćemo se svi...