Citat:
ph0boS:
Kako treba da izgleda CV ?
Slazem se potpuno sa prethodnim odgovorom, s tim sto moram da napomenem da izgled CV-a zavisi od njegove namene.
T.j. nije isto da li CV pises da bi aplicirao za neku skolu/fakultet ili ga pises da bi konkurisao za posao, kao sto nije nevazno za koji posao. To je jako bitno, jer od toga zavisi na sta ces u samom CV-u staviti akcenat.
Ovaj prethodni site je jako koristan, ali mislim da je suvise obiman za ono sto, verovatno, tebi treba. Najvaznije je da CV bude sto precizniji (opet u zavisnosti od njegove namene) i jasno napisan (pregledan, sa naglaskom na najvaznije stvari).
Ono sto bih ti ja predlozila je sledeca metodologija:
Name:
Address:
Date of birth:
Telephone:
E-mail:
kao osnovne podatke. Zatim:
Education:
zavisi od svrhe CV-a. Ako konkurises za posao, navesces samo koju si srednju skolu zavrsio (bez blizih podataka), a ako konkurises za fakultet ili neke post-diplomske onda je potrebno navesti i sa kojim prosekom, da li si imao neke nagrade, radove (seminarske) i sl.
Interests:
ovde je bitno navesti sta te najvise zanima u vezi oblasti za koju konkurises. Ako je u pitanju posao, sta te zanima da radis u toj oblasti; ako je u pitanju fakultet, koji predmeti su ti najinteresantniji i da li si se njima bavio i van fakulteta i srednje skole i sl.
Languages:
naglasiti i level znanja jezika (fluent ili fair i sl.)
Computers:
mislim da ovde ne moram da objasnjavam

samo je bitno navesti SVE sto si ikada radio a imalo je veze sa kompjuterima (do toga da li "slepo" kucas, koje programe koristis u radu i sl.)
Working expirience:
opet zavisi od toga da li ti CV treba za posao ili fakultet. Ako je za posao, onda treba navesti SVE sto si ikada radio (makar i besplatno) a vezano je za tu delatnost za koju se prijavljujes, cak i ako je tebi to nesto sto se podrazumeva (npr. imas svoj web site koji si sam dizajnirao, koji ima tu i tu posecenost i sl.)
Hobbies:
Ovo je obicno nesto sto mi cesto preskacemo, misleci da je nevazna stavka, ali veruj mi na rec da cesto i nije. Jer, nije isto da li ti recimo volis da igras sah i dobar si u tome ili si se nekad intenzivno bavio nekim sportom i sl. To je deo koji tvom buducem poslodavcu/profesoru mnogo govori o tebi kao licnosti i tvojim interesovanjima koji nisu direktno vezani za fakultet/posao.
Naravno, na kraju uvek mozes da dopises ako si ziveo van zemlje, putovao, da prilozis preporuke profesora i sl. To sve opet zavisi od toga za sta ti je CV potreban
Iskreno se nadam da sam ti bar malo pomogla i uprostila stvari

Ako te jos nesto zanima, pitaj i ja cu pokusati da ti odgovorim.