Forkovano je sve ostalo, te više compositiona, te više desktopova, te više sada i "ono na čemu leži desktop", o aplikacijama da ne govorimo, beše OpenOffice, pa LibreOffice, a ni jedan ne može da otvori MS formate kako treba, aj' na stranu što ih Google Office objasnio kako se otvaraju MS formati, nego što LibreOffice ujebe fraking richtext format.
A takođe da ne spominjem i nenormalne nazive programa koje rade nešto, kao i pluginove za nešto, gde nikad ne bi rekao da program x radi stvar y.
Pa onda muke sa zvučnom karticom gde te ama baš ništa ne sprečava da je pojačaš toliko da bude preglasno i da bude distorzija zvuka, moguće da može i da spali karticu.
Onda q*čenje koje ide toliko da pojedina desktop okruženja ne nude ama baš ništa normalno na desni klik, čak ni kreiranje nove prečice, gde je obično podešavanje taskbara noćna mora, gde nemaš unificiranu mogućnost kroz gui da uđeš u task manager (pa zar je toliko teško napraviti da se do task managera može doći na desni klik na taskbaru, onako kako je naviklo 90+% desktop korisnika) nema normalan gui koji će biti pandad device manageru gde mogu da radim sa harvdverom šta ja hoću i mnoge stvari kojih se sad više ni ne sećam, samo se sećam da su mi bile mučne i da sam presekao i rekao kako to nije za mene.
Da ne ulazim sad u nedostatak group policija i podešavanje kroz gui u sitna crevca, već treba da umirem u .config fajlovima...
Isto tako i za Windows 10 tvrdim da nije za mene, jer čik napravi prečicu za UWP tako što ćeš ići desnim klikom na nju i send to desktop, neće da može. Iz searcha isto tako čik napravi prečicu, bez drag and dropa ili bez desnog klika pa open window location, pa tek onda desni klik na prečicu, pa send to desktop, itd, itd.
I da, postoje slučajevi gde će sve da proradi iz prve tako što će neka distribucija da legne na taj komp i sve da radi out-of-box, ali će to raditi do prve sledeće verzije te iste distribucije u kojoj će da odluče da izbace podršku za xyz.
Saće valjda *buntu 18.x LTS pa ću da ga probam, valjda će imati ono drugo čudo umesto Xa, ali ne očekujem previše...
P.S. Sad vidim da im je podrška za LTS na samo dve godine? Šta je tu long term support? Dve godine? WTF? Pa oni su gori od Microsofta.

Enterprise LTSB ima 5+5 godine podrške, dakle, na postojećem hardveru si miran jednu deceniju!
... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~
www.bachi.in.rs <<<<>>>>
[email protected]
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...