U pitanju je kao sto i samo ime kaze TV studio za sve! U razgovoru sa drugarom koji to radi smo identifikovali odredjenih nekoliko problema!
Aplikacija(e) ce u pocetku biti radjene za jednu klijent masinu sa grafickom kartom koja ce omoguciti JavaFX-u da zablista sto se tice rada ili barem takva ocekivanja imam ja na osnovu svega sto sam do sada video a sto bi za dalju pricu bilo jako vazno - Plan je da se ta aplikacija ili vise aplikacija (player + play lista + programska sema u jednoj aplikaciji a editor projekata ce biti posebna aplikacija) razrade da kasnije budu web servisi ali je u toku razrade potrebno to sve proveriti uzivo i uveriti se da to sve radi kako treba pa se zato sve radi za jednu masinu a tek kasnije prebacuje na server
Postavlja se pitanje kakvu i koliku degradaciju mozemo (ili trebamo) ocekivati nakon sto sa grafike predjemo na serversko resenje (cloud) koji potencijalno nema ni graficku kartu! To je prvo pitanje - Koliko ce procesor biti optereceniji ako nema graficke tj ako je graficka samo "neka" bzv koja sluzi za servere - U cloudu je to tek posebna prica - Mozemo da racunamo samo na ram i procesorsku snagu - Da li ce tu biti nekih problema i na sta sve treba obratiti paznju?
Drugo pitanje je u stvari problematika vezana za prikaz svega sto ce player na kraju morati da prikaze - Ako imamo aplikaciju koja nesto radi odnosno koja nesto prikazuje (pusta video), i kad adresu na kojoj se to nalazi dodje neko on bi to trebalo da vidi kako ce to da izgleda - postavlja se pitanje a sta kad bude 100 njih koji gledaju - Da li je prikaz tog sadrzaja na sajtu pravo resenje ili treba ici na streaming tj multikast!
Ako se ide na streaming, upoznat sam sa time da javaFX jos uvek nije u tom segmentu najbolja tj da mozda cak nema ni gotovo resenje za to ali je sve ostalo sto nudi sjajno pa je odluka pala da se ide u tom smeru uz ocekivanje da ce se u medjuvremenu pojaviti mogucnost za streaming kojim ce se moci kako treba zameniti neka treca resenja - Prvo pitanje je kako ce se ponasati server odnosno kako ce to sve biti prikazano na jednoj strani i da li se moze ocekivati da se na jednom serveru opsluze stotine ili hiljade onih koji gledaju - Ako to nije resenje onda je cini mi se jedino preostalo resenje ici ka streamingu
Tad je problem kako pohvatati sve ono sto jedna aplikacija radi (pusta vise video materijala istovremeno, skroluje neki tekst, prikazuje neku grafiku ili efekte) i to sve proslediti na streaming? Plan je da se strimuje ka svim provajderima ili cak ka vise njih istovremeno ako to bude moguce!
Nadam se da nisam omasio forum i da sam okvirno ukazao kroz pisanje da ima vise problema o kojima se verujem ima smisla konsultovati se sa mnogima od Vas koji o ovome vise znaju ili su cak radili na ovome!
Hvala u napred - PS Long time no se! Nije me dugo bilo ovde