Citat:
tuxserbia:
@plus_minus
1) za gksudo si u pravu, mada za Skype ga nisam razumeo što bi ga startovao kao root.
2) Za sudo mi se generalno ne sviđa tvoj savet da te ne pita za šifru uopšte, pošto to lakše možeš da napraviš sa
Code:
sudo passwd root
pa teraj root-a ako hoćeš. A ne treba, stvarno.
3) Ima razloga što postoji i sudo i "sudo -i" i "su", da ne razglabam bez potrebe.
Za "visudo" isto mislim da grešiš, jer on nakon snimanja fajla odradi proveru, pa ako si pogrešio nešto, odmah ti signalizira, pa moraš da odlučiš da li snimaš ili odbacuješ promene.
Drugo, podrazumevani editor kod Debiana, pa i kod Ubuntu, menjaš sa
Code:
sudo update-alternatives --config editor
pa ti sistem ponudi izbor. Kod Ubuntu bi trebalo da je već podrazumevano nano, ali ni vi, odnosno one varijante vim.tiny i basic nisu teške za korišćenje. Imaš insert, ESC i :x, ili ;q! da ne snimiš promene.
Još nešto, u poslednje vreme se ide na ubacivanje conf.d direktorijuma, za snimanje konf fajlova korisnika, pa nije loše da se i to iskoristi, tako da sudoers fajl ostane original, a sve korisničke promene završavaju u sudoers.d/, sintaksa je ista, i radi automatski #include.
4) PS Će ispadne da se sad opet nešto izvinjavam, radite šta hoćete, ja lično uopšte ne koristim sudo, nemam ga ni instaliran, ovo su samo neke sitnice iz prakse.
1) Da, gk/kdesudo zavisi gde je.. I nisam ni ja. Možda mu fali koji paket ako je na 64bit, a da to nije ni primetio.
2) Tako je.. I onda se zaboravi čovek pa potera i root-a .. pa smetne s' uma da je obrisao nešto što jeste u home i slično a nije u onom pravom home direktorijumu, .. lupam, ali, root nalog baš treba da se koristi što je manje moguće. Zato i preporučuju sudo. Jer, one neke vitalne stvari gde treba da se poigraš i sa `pajpovima` i to uglavnom one koje su vezane za remote access, sharing.. moraš kao root ili korisnik sa lozinkom. Login, uporedo. Neće nijedna prečica. Znači, bojazan da će neko sa one strane ..da se uloguje naknadno, dok je on ulogovan i da zloupotrebi mogućnosti takve lokalne slobode, jeste možda malo prenapumpana, bar za notebook koji će s' vremena na vreme da se i ohladi, kao i ostatak opreme.. pa da dobije drugu ip adresu.. drugo je kada ima firmu, pa neku zverinu od hardvera, pa to hoće i pare da pravi ako je `pod konac`, itd.. itd..
3) Tako je. Slažem se. Neka bude da je "sudo su" - `shortcut` za one normalne potrebe. I sve ovo, to zaista ne znam zašto meni pišeš... za
update-[?] To je možda trebalo da pređe pod @bachi

I kad si već započeo, pa si sav voljan da budeš helpful, bolje da si mu stavio i kako da apdejtuje i pepper i native adobe flash.
sudo update-flashplugin-nonfree --status
# pa ako ima razlike..
sudo update-flashplugin-nonfree --install
.. i to i za trom familiju, slično ..
sudo update-pepperflashplugin-nonfree --status;
# wait.. read.. if [ $old -lt $new ]; then
sudo update-pepperflashplugin-nonfree --install;
Visudo i zašto koristiti visudo umesto nano ili mcview/edit ili .. [?] .. zaista ne znam koliko neko treba da bude tenkre, pa da 5jebe jasno opisano vitalan fajl ... ne mora čak ni da kuca (ctrl+c/shift+insert) .. dodavanjem jedne linije od 20/30 karaktera sa sve tabulatorima.. inače, radi i nano. Najbolje nešto za to. Ne moraš ni da chmoduješ ništa, pa da vraćaš fajl u restriktivno stanje, bez obzira što raznorazni `ksenofobi` i to preporučuju. Jok. A inače i piše u dnu fajla... Al' eto, neko voli striktno po pravilima, a neko drugi "What if..?" A što se tiče bash skripti i sintakse, ni tu meni ne treba ama baš nikakva pomoć.. veruj mi. Drugo je kad želiš nekome da daš savet da krene da uči vi standard, zbog toga i toga.. to je već sasvim leva pesma. Što se tiče linuxa i hijerarhije i pravila gde koja direktiva ili komanda ili pozivanje programa treba da se nađe, tu stvari nisu još do daske utemeljene.. konkretno ~/.profile .. po meni je najbolje da se tu reče:
Code (bash):
if [ -f "$HOME/.xsession-errors" ]; then
:> /home/user/.xsession-errors;
fi
.. bez obzira što se to izvršava lepo i u
/etc/X11/Xsession (a takođe i u:
~/.bash_profile ili u
~/.bash_login ako postoje) .. onda kada se potvrdi login. Pazi, nije da ja ne želim da učim svašta nešto, ali, ovakva uputsva su mi nekad bila potrebna.. davno. S' ovim me zaobiđi, neka...
4) Ne ispada da se izvinjavaš.. ne znam šta ispada, ali, znam da ispada da njemu jeste instaliran sudo, po defaultu. Meni nikada nije, ali sam navikao da to sam dodam, debian netinstall, pure base system + ono što baš fali (između ostalog i sudo) + openbox i kraj. Sve ostalo su ili pretraživači, ili neki levi gui program, testiranje nekog gui editora, itd.. Uglavnom je php embeded server startovan i dobar broj bafera ili apache + php i tako tome sve slično i što ide uz to..
Osim svega ovoga, bachi ukoliko se ja ne varam, cenim ga.. nikada nije igrao `milionera` na Vindovs IksPe! .. on je malo napredniji korisnik i bez obzira što je nov u *nux svetu, konzola mu nije ni do sad bila strana..
@bachi
sudo apt-get update && sudo apt-get -f install
Ovo -f install će vrlo moguće da ti reši sve probleme sa skajpom, a i sa ostalim stvarima, ukoliko nemaš naviku da čitaš šta konzola sve kaže.. a sistem ti je x64 (jer je instalacija za skajp na 32bit linuxu, za nijansu različita).. Ukratko, rešava broken dependecies, gotovo uvek efikasno, ako nije totalni pEEchwayz nastao, nekako.. eventualno dovršava nedovršene instalacije. Neće d te košta da probaš.
about:networking