Citat:
Sava:
@Sceka
Ja sam ti Sceko siroče i nemam ništa od tehnike, samo c/b televizor i lavor umesto antene

!
Nikakav problem, kazi koliki je promer trenutnog lavora, mozda imam veci a da mi ne treba pa da organizujem nekako da ti doturim. Cena - povoljno.
Citat:
Uzgred, jako mi se sviđa što baš ti i Bogdan tvrdite da ne gledate tv, a imate najviše postova na ovoj temi koji su najmanje tehničke prirode.
Ja gledam tv, umereno, ali svakodnevno i to sve tri vrste emitovanja koje posedujem.
Ne znam za Bogdana ali ja sam toliko poslom, radeci i/ili sardjujuci, bivao u TV kucama da sam sit televizije kao pojma vec par decenija (u po nekoj TV kuci sam imao svoju kancelariju/e, cisto kao info...). Napisao sam, kod kuce pratim samo emisije koje moram i kad moram, po neku emisiju, a u vezi mog posla. Sto nije lako, mislim gledati celu emisiju koja te ne zanma ni po cemu...

Od ostalog samo HD kanale, povremeno, retko. A moji postovi nisu vezani za sadrzaj i slicno nego uglavnom za 'tehnicke' stvari koje se ne znaju ili malo znaju ili zanemaruju.
Citat:
RTS ima za naše pojmove (koliko znam ne idu HD) vrhunski kvalitet emitovanja. Imaju i vrhunsku tehniku kakvu koriste i druge velike tv kuće u svetu. Ne znam šta podrazumevaš pod "neusaglasenim kamerama po kvalitetu", ali nije isto ako se nešto emituje iz jednog ili nekog drugog studija. Slika zavisi od svetla koje opet zavisi od milion parametara, ali i od podešenosti kamera kontrole što svaki tehničar i režiser mogu da urade zasebno. Ne gledam jutarnji program, tv gledam samo uveče i nisam zapazio da nešto emituju 4:3. Kada pominješ taj parametar slike da li govoriš o prenosu putem kablovske ili zemaljske tv?
RTS ima za svetske pojmove vrhunsku tehniku. Nazalost, ne upotrebljava se sve sto imaju. A ono sto se upotrebljava se upotrebljava da se izrazim prosto ali tacno - po malo haoticno. Pa se tako desava da od 5 kamera koje su angazovane u istoj emisiji najmanje dve imaju razlicite parametre, od godista proizvodnje pa sve ostalo. Jasno se vidi na prenosima koji idu uzivo ili se snimaju "jedan na jedan" (sto znaci da se u ril tajmu rezira i montira, pa kad se zavrsi emisija to je to, nema naknadne montaze jer nema nista snimljeno sim tog jednog snimka/tejka!), promena kamere nekada bude mucno losa jer neka kamera se upotrebljava a predvidjena je za otpis, odavno... Reziser se ne petlja u ispravnost tehnike nikada. Eventualno moze da trazi promenu kamere ali onda za to treba nalog, odobrenje... peripetija koju niko ne zeli da pocinje a vremena je uvek malo... O ispravnosti tehnike nema potrebe da se prica, samo cu reci da oni koji to rade "izgibija od posla", ne stizu ni redovno odrzavanje da rade a nema dovljno ljudi...
Pa onda kad se na to doda odakle se emituje... Na primer, veliki Studio u Kosutnjaku. Sve se radi u reportaznim kolima koja su bila jedno vreme u samoj zgradi a sada su iza zgrade, napolju, znaci ne iz Rezije koja je u zgradi (po difoltu, i namenjena za to, i godinama se radilo tako... dve rezije, posebno za Video i posebno za Audio...) nego iz reportaznih kola. Reportazna kola su vrhunska, sa vrhunskom tehnikom i za Video i za Audio ali... (?!)
Pa kad se na sve to doda to sto su plate jako male a radi se puno. Na prvi pogled nije bitno ali je i te kako vazan detalj! Retko ko ne radi nesto "sa strane", bas retko ko (ja licno znam samo dvojicu koji ne rade bas nista osim "smene" u RTS-u), jer se od te "zvanicne" plate tesko moze ziveti. A kad je mala kinta onda se otaljava posao. Ne svi i ne uvek ali...
Skoro sve se emitije 4:3. Primetices lako, ako nista drugo po znaku RTS-a, koliko je udaljen od ivice slike...
Mislim, nije bas jednostavna prica, ni da se isprica ni da se razume. Bolje ni ne pocinjati, samo neke stvari sam napisao. Eto, nesto da se zna...
Citat:
Što se tiče kablovskoh operatera (ograda - poznajem samo SBB) naravno da oni samo distribuiraju programe, ali prave selekciju šta će preneti. O tome sam pisao i zato oni nemaju baš takvo đubre kao zemaljska koja očigledno nema nikakav kriterijum ni selekciju.
Jok. Malo brkas stvari. Kablovski operateri ne distribuiraju programe nego kanale. A sta je na tim kanalima ne kontrolisu, niti imaju pravo da to rade niti ih to interesuje! Prave selekciju samo sa kojim kanalom ce potpisati ugovor - i tu prestaje svo ineresovanje, samo se distribuira taj kanal, bez ikakvog mesanja po bilo kompitanju. Tacka.
Citat:
P.S. Koliko da dodam kako bi obojica bili maksimalno u pravu kada bi digitalizacija bila sama sebi cilj, ali nije. Najave i priče su bile sasvim drukčije.
Stos je u tome sto "digitalizacija je pocela" i jeste samo to, promena nacina emitovanja jer se to jednostavno moralo a po medjunarodnim... da ne ponavljam... trebalo bi da se to zna.
To sto se samim tim otvaraju jos neke mogucnosti - pa to je propratna pojava koja je neminovna, nema se sta tu prigovoriti jer je to nesto sto se zna odavno, nista novo!, a sto je svima tako u Evropi. Nije samo RTS po necemu jedinstven pa se okoristio...
Najave i price su samo za naivne koji veruju u ono sto pise na tarabi. U danasnje vreme padati na reklamu...
Pozdrav!
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail:
[email protected]
Home Page:
http://www.linkedin.com/in/sceka
:) "Nije ti palo na pamet da nekom inteligentnijem postu daš lajk?" (By Nebojsa)
Pravi biser: „Sada sumnjam da bih ucestvovao u poboljsavanju Nebojsinog foruma.”