Citat:
@Sava
Kada je audio u pitanju poznato je da ljudskom uvu prija izvesna količina izobličenja i nelinearnosti. Zato mnogi producenti propuštaju snimak kroz analognu traku da dobije malo tog starinskog šmeka, da se malo ubije sterilnost skoro savršenog digitalnog zapisa. Nisu slučjno počeli da se povampiruju po svetu analogni studiji. A mi nismo baš ništa izmislili, sve uvozimo spolja pa i studijsko znanje. Naravno, to je danas drukčije nego nekada pa se kombinuje sa digitalijom. Ja sam par godina radio sa jednom tv ekipom ponajviše na tonu. Tu se ton uvlačio u analognu miksetu pa išao u digitalni snimač. Kasnije kod montaže sve je odlazilo u digitalni zapis. Međutim, tu je ton sporedna stvar pa malte ne kako god da je snimljenio bilo je dobro. E sada, ima jedna bitna stvar koju sam naučio baveći se hi-fi tehnikom največi deo života - samo ono što uđe na početku lanca može tačno da izađe na kraju lanca-zvučnicima. Za mene je taj ulaz ostao kao nešto najbitnije, nešto čemu ztreba posvetiti najveću pažnju. Ulaz su gitarska pojačala koja su gotovo bez izuzetka analogna lampaška. To podrazumeva dosta izobličenja parnih harmonika, znači tehnički zaostalo. Međutim, ta boja, ta dinamika, ta živost su za sada još uvek nezamenjivi. To je ono što ulazi u snimak. Digitalna pojačala su dosta napredovala poslednjih godina i u neka se poneko kune, ali i dalje su na sceni i u studiju neprikosnoveni zaostali, staromodni lampaši. Šćeko, pitaj Ranđu zašto ne koristi digitalno pojačalo. Koliko znam ne koristi ni digitalne efekte izuzev delaya. Govorim o živoj svirci, studijsko snimanje je nešto drugo.
Da odgovorim konkretno na konkretno pitanje. Randja na koncertima koristi Marsalovi glavu (lampasko pojacalo) i digitalne pedale (ceo rek, dilej, korus, ekvilajzer, distorzija...). Kad bajpasuje pedale koje daju distorziju onda ima cist zvuk bez obzira sto je na istom pojacalu. U Studiju pri snimanju koristi isto tog Marsala a od pedala samo pedale za distorziju, ostale pedale ne koristi jer su studijski efekti daleko bolji i kvalitetniji od bilo koje pedale. Pa zasto umesto tih pedala ne nosi te efekte kao u Studiju? Zato sto je to neprakticno, morao bi da nosi stalno veliki rek sa nekoliko sprava koje su 1 ili 2 "U" pa onda kablovi da se to sve poveze pa onda pedale za svaku spravu pa onda menjanje parametara svaki put da dolazi do reka... multikomplikovano u odnosu na mali rek sa pedalama koje na sebi imaju fut svic a ispred njega su i ne mora da okrece ledja publici... A da li ce koristiti ovaj ili onaj zuk (distorziju ili cist/clean) to zavisi od pesme do pesme... Mislim da sam odgovorio, ako nisam pitaj.
A prva recenica ti nikako nije tacna. Ljudskom bicu je najbitnije da se izvor zvuka prenese sto vernije originalu radi potrebe prepoznavanja originala koji emituje zvuk - bilo da je u pitanju kisa ili sudar ili grom ili svirka ili plač ili ma sta drugo bilo. Zvuk pomaze identifikaciji "senzacija" koje se vide ili ne vide svuda oko ljudskog bica i kao takav mora biti sto verniji onome sto proizvodi taj zvuk. Ta potreba prepoznavanja je nesto sto je "genetski" ukorenjena u ljudski rod (ne samo ljudski rod ali kod drugih ima varijacija... nebitno) i nema veze sa "ukusom" nego je nesto sto je "iskonska" potreba. Isto to je i sa slikom, identicno. Sto je jasnija slika to bolje. Kao sto je emitovanje nekih TV stanica koje jos uvek emituju u 4:3 izvitopereno na televizorima koji su 16:9, jednostavno smeta posmatracu. Koliko je posmatrac svestan toga ili nije, koliko je posmatrac tvrdoglav u konstataciji da "njemu to ne smeta" ili "njemu to odgovara" to jednostavno nije tacno.
Koriscenje analognih mixeta u svetu nije zato sto se tako dodaje nesto "prljavo" u zvuku, daleko od toga. Pa i dok je sve bilo analogno tezilo se sto cistijem zvuku, zato su najbolji Studiji bili sa najskupljom opremom/tehnikom (tehnika je znala da kosta vise miliona dolara) bili dobri i skupi - jer je sve bilo sa minimumom minimuma od suma preko bruja do zuja! A kad imas mixetu i potrebu da radis sa mnogo kanala to znaci da se sve multiplicira sto se gresaka tice. Svaki kanal ima svoj prirodni sum, bruj i zuj - pa puta 24 kanala ili vise (48... do cak 72 kanala). Plus toliko analognih magnetofona. Najvise je moglo da bude 24 trake (traga) na jednom magnetofonu (fizicki, da bude sto manje "preslisavanja" sa kanala na kanal a da ne bude fizicki nenormalno veliki kotur i sirina trake pa tako i neupotrebljivo...) pa se onda primenjivalo vise magnetofona na jednu mixetu. I sad zamisli 48 kanala mixetu plus 2 magnetofona plus sva sila kablova da se to poveze plis najmanje dvadesetak sprava u reku sa svojim kablovima... koliko je to suma, bruja i zuja jer se sve to sabira.

Pa zamisli samo (ne ti nego bilo ko kocita ovo) ovo - svi koji su imali priliku da slusaju/koriste kasetu znaju za sum koji je na pocetku i na sum izmedju pesama (ako nsu nalepljene jedna na drugu, i to su radili da se izbegne taj sum kod kuce) a taj sum sa kasete je ono sto procita mala glava sa dva kanala (stereo - levi i desni kanal) i sad zamisli kako je to kad imas 48 kanala na dve trake koje se vrte sinhrono - koliki je taj sum a to je nesto sto je prirodno stanje medija, tog medija. I sto se vise koristi tokom vremena i fizickog trosenja trake sve vise suma ima.

I sta onda, kako se uopste radilo?!
I onda se desava ono sto vecina zaboravlja (cak i ljudi "u poslu" koji su vrlo strucni, da ne govorim o obicnim ljudima - sa foruma recimo!

) a to je da su seli pametni elekronicari i izmislili DIGITALNE varijante eliminisanja tog suma (na primer Dolbi kao primer nekog pojma koji je svima poznat). I oda je svima bilo dobro, i onima koji rade u Studiju i onima koji to kasnije slusaju. Pa se to prenelo na kasete i tako dalje.
Kad sam vec nesto poceo da zavrsim mada cu to isto morati da uradim i na delu "Muzicka produkcija" gde sam otvorio temu o Studiju... Znaci, sadasnja upotreba i forsiranje analognih mixeta je najvise zato sto digitalni ekvilajzeri imaju nerojene varijante kombinovanja osnovnih parametara kao sto su frekvencija, jacina i opseg odabrane frekvencije. Kod analogne mixete je to lako dobiti jer su elementi (fizicki elementi, delovi...) jasno definisani i tacno se zna u odnosu na "propusnu moc" i polozaj potenciometra sta ce biti rezultat (mislim, ne bukvalno tacno ali orijentaciono dovoljo precizno!) i jasno fizicki odvojeni delovi "spektra (band-a) dok je kod digitalnog ekvilajzera svaki deo (band) u mogucnosti da frekventno ide od 20Hz do 20.000Hz i tako 4 puta dok kod analogne mixete ne moze. Kod digitalnog ekvilajzera svaki band moze da se siri i suzava od "skroz siroko" do "skroz usko" (sto podrazumeva kad se digne ili spusti 1 kiloherc moze da se digne ceo/pun spektar ili samo usko oko kiloherca) sto je nemoguce kod analogne mixete. Znaci - sve isto moze da mi zvuci radio na jednoj ili dugoj mixeti ali je daleko brze i jednostavnije na analognoj - prirodnije -! Ma toliko, znam da sam udavio ali sta cu...
Sa slikom je slicno, veoma slicno Ali vec napisah "esej" a svi se bune sto sam opsiran.

Neka neko drugi objasni sliku a skladistenje podataka - to samo neuk i priprost covek ne razume, mada mislim da bi se tavom brzo objasnilo i svatio bi bez problema.
Pozdrav!
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail:
[email protected]
Home Page:
http://www.linkedin.com/in/sceka
:) "Nije ti palo na pamet da nekom inteligentnijem postu daš lajk?" (By Nebojsa)
Pravi biser: „Sada sumnjam da bih ucestvovao u poboljsavanju Nebojsinog foruma.”