meh, iskreno web developeri mogu da rade sta hoce u browserima, ali i dalji stojim pri tome da je navala jeftinih web developera u enterprise arenu pivotalni momenat kada je ta industrija krenula rapidno nizbrdo. Voleo bih da mogu da kazem da je json u OLAP bazi najveci problem na koji sam naleteo. Ali nije, evo trenutno upravo radimo sa web servisom koji je pisao neki potpuni idiot koji uopste ne razume ne samo sta je SOAP vec i sta je XML

Servis recimo puca sa null pointer java faultom kad mu se prosledi:
<s:Envelope xmlns:s="
http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/" ...
ali radi kako treba ako mu prosledis
<soapenv:Envelope xmlns:soapenv="
http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/" ...
I tako mi izgubimo dva dana kao potpuni moroni preispitujuci sopstveni kod, pokusavajuci da skapiramo sta nismo dobro definisali i serijalizovali, racunajuci da centralni Configuration Server visemilionskog 450Gbps fiber-to-the-home sistema sposobnog da snadeva IPTVem, telefonijom i internetom omanju drzavu mora biti kvalitetno uradjena i nauljena masina. Nakon poraza i eskaliranja situacije vendoru ispostavlja se da je "web servis" radio potpuni idiot koji je, (dramska pauza), parsirao POST deo Http zahteva kao je*eni string. I naravno posto nije nasao podstring "soapenv:Envelope" pokusva null pointer da upotrebi kasnije i puca

To je bio jedan potpuno surealan sastanak na kojem smo se mi samo gledali i cutali i pokusavali da skapiramo da li je ovo samo los san. Ali nije. Lik je web developer koji je nesto petljao sa Javom i kome su uvalili da napravi "web servis" jer su musterije to trazile

i on se izvinjava sto mozda tu ima "nekih bagova" ali da sve to radi kod "drugih klijenata". Trebao sam da znam odmah sa kim imam posla kad nije mogao da nam preda WSDL za taj servis. ne mozes imati WSDL ako nemas uospte web servis

Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić