registrirao sam se na ovaj forum kako bih rijesio neke nedoumice na trenutnom(istovremeno i prvom) projektu.
Znaci htio bih od dinamo nabe na biciklu 6V/3W napraviti stabilni DC izvor za napajanje LED lampe i punjenje USB trosila. (ne istovremeno)
Sada, dosta sam proucavao ovu tematiku i htio bih to napraviti kako spada, prve verzije koje sam radio su koristile linearne stabilizatore tipa 7805 i obicne a ne shocky diode i tu je bilo previse gubitaka. Odlucio sam koristiti silazni pretvarac napona no tu sam eto malo zapeo i ne znam koji odabrati a da bude sklop maksimalno optimiziran a ujedno i siguran jer ne zelim spaliti mobitel ukoliko neki od elemenata probije. Trenutna djelomicna shema je ova:

Ova dioda u seriji sa baterijom je tu kako bi napajala trosilo u slucajevima kada znatno usporim ili stanem pa napon na nabi padne. Za nabu sam stavio 40V jer to je granica standardnih BUCK pretvaraca i planiram staviti neki tip osiguraca za taj napon kako ne bi na sklop doslo vise od navedenog. Ono sto me primarno zanima je kako se odluciti za adekvanti pretvarac? Proteklih dana citam puno o MC34063AP te LM2576, 2576 je nesto jednostavniji za implementirati no kosta 30kn u odnosu na 5kn za 34063 pa je pitanje isplati li se. Isto tako ima duplo vecu granicu od 3A ali moja naba ni u kojem slucaju ne moze dati vise od ~500mA tako da me to ne sekira.
Pitanja koja me muce(izuzev pravog odabira pretvaraca) su moram li u obzir uzeti frekvenciju koja se isto kao i napon mjenja sa brzinom ? Koliko stabilni izlaz mogu dobiti na pretvaracu, jer meni treba tocnih 8.4V s obzirom da planiram preko sklopke u slucaju kad nema trosila puniti baterije, znam da su to 18650 u seriji i to bih izveo s ovim cipom: http://goo.gl/b8mPIF izmjenicno puni jednu potom drugu bateriju i odspaja ih s izvora kad dodju do 4.2V. Zbog toga mi je bitno da izlaz na pretvaracu bude sto je moguce stabilnijih 8.4V.
Kaniji plan je da ukoliko ovo sve proradi ovu sklopku realizirati automatski da u slucaju kada nema trosila sklop puni baterije. Pa eto ako netko ima ideju kako ovo napraviti moze slobodno nabaciti rijec dvije.
Napominjem znaci da je meni struja prioritet pa tu zelim sto je moguce manje gubitaka :/
Unaprijed zahvaljujem na pomoci
lp
ps. ova shema je tu samo da se lakse shvati o cem se radi, nisam stavljao stabilizatore prije samog izlaza na trosilo kako bih ispeglao napon itd. kasnije kada sve poslozim i napravim da radi plan je posloziti dokumentaciju o objaviti je kao gotov projekt da se slobodno ljudi posluze kom zatreba ;)
pps. trosilo je naravno simbolicno stavljeno 1ohm