Ako sam dobro shvatio, ti po ovome u narudžbenici možeš naručiti samo jedan materijal:
Code:
Narudzbenica (BrojNarudzbenice#, Datum, UkupnaCena, KoličinaMat, SifraMaterijala, SifraDobavljaca)
Narudzbenica (SifraMaterijala) referencira Materijal (SifraMaterijala)
Narudzbenica (SifraDobavljaca) referencira Dobavljac (SifraDobavljaca)
Razdvoji to na Narudzbenica i NarudzbenicaStavke
Code:
Narudzbenica (BrojNarudzbenice#, Datum, SifraDobavljaca)
Narudzbenica (SifraDobavljaca) referencira Dobavljac (SifraDobavljaca)
NarudzbenicaStavke (BrojNarudzbenice#, RedniBroj#, SifraMaterijala, Kolicina, Cena)
NarudzbenicaStavke (SifraMaterijala) referencira Materijal (SifraMaterijala)
Iz Narduzbenica sam izbacio UkupnaCena, to polje ti nije potrebno, uvijek ga možeš izračunati. Poje Cena u NarudzbenicaStavke isto nisam siguran da li treba, to ćeš ti bolje znati od mene
Ista stvar ti vrijedi i za Prijemnicu.
Dalje:
Ako sam dobro shvatio, IzvrseniPregled i Intervenciaj su u master-detail vezi. Ako da, pokušaj to povezati i nazivima tablica, bit će ti lakše, npr. IzvrseniPregled i IzvrseniPregledStavke.
Code:
ZakazaniPregled (SifraUsluge) referencira Usluga (SifraUsluge)
Ne vidim nigdje tablicu Usluga?
Code:
Intervencija (BrPregleda#,BrIntervencije#,SifraZuba,SifraUsluge)
Gdje vodiš evidenciju potrošnje materijala? Ovdje imaš samo SifraUsluge. Bez obzira šta na uslugu ne vodiš "stanje", mislim da bi bilo dobro da dodaš polje Kolicina. Razmisli da li želiš Usluge i Materijale voditi u istoj tablici sa oznakom da li je Materjal ili je Usluga, ili želiš odvojene tablice? Ako ih odvojiš mislim da si kompliciraš život. Uzmi u obzir da Usluga nema SifruDobavljaca a Materijal ima.
Stanje materijala možeš dobiti u svakom trenutku tako da oduzmeš kolicine iz prijemnice i kolicine iz intervencije.
Dalje,
Code:
NaplataUkCene(BrojRacuna#,BrPregleda#,BrIntervencije#,JMBG)
bi isto odvojio u dvije tablice. Po ovome, može se dogoditi slijedeći slučaj:
Code:
BrojRacuna#,BrPregleda#,BrIntervencije#,JMBG
1, 1, 1, 12345678945
1, 1, 2, 12345678945
1, 1, 3, 12345678945
ponavlja ti se polje JMBG, a to je nepotrebno i neispravno.
Možeš ovako nekako:
Code:
NaplataUkCene(BrojRacuna#,Datum,Vreme,KorisnikNaplatio,JMBG)
Code:
NaplataUkCeneStavke(BrojRacuna#,BrPregleda#,BrIntervencije#)
Makar bi ja sve ovo drugačije složio

ali mislim da se i ovako može napraviti na ispravan način. Ovdje ćeš npr. kod ispisa računa morati povezivati 4 tablice u SQL upitu, a to se može pojednostaviti.
Eto, nadam se da sam malo pomogao. Ovo sam na brzinu pogledao, možda sam nešto propustio ili krivo shvatio proces, tako da provjeri prije nego me poslušaš
F