Ovo je stanje koje sam zatekao na krovu svoje montazne kuće na selu koju smo do skoro izdavali. Popeo sam se gore jer sam pri paljenju rasvete na terasi video da se pali signalna sijalica na indikatoru kupatila. Gorela je mozda dve tri sekunde pa se lagano smanjila do nestanka svetla.
Napojni kabl je petožilni,jedna žica je verovatno unutar izolacije pa se ne vidi. Nula (plava) ide na nulu (plava) ka kući. Zemlja na zemlju. Od preostale dve faze (jedna se, rekoh već, ne vidi) u upotrebi je jedna (crna ) i ona je vezana na fazu (crna) ka kući. Na istu ovu žicu je "nakačena" i Braon žica (užasna veza),dakle jedina faza sa napojnog kabla koja je u upotrebi se račva na dve žice.
Naponi :
Faza L1 i Nula U= 400V Univer je kineski,mozda i 380V
L1 i Zemlja U=140V
Faza L2(slobodna) i Nula U=100V
Faza L2(slobodna) i Zemlja U = 50V
L1 i L2 U=140V
Nula i Zemlja U=175V
* Faze i Nulu i Zemlju sam krstio po bojama provodnika, a napon L1 i nule je 400V!?.
Na uticnicama u kuci naponi su uglavnom 140V,negde 175V (priblizno).
Na trofaznoj uticnici medjufazni napon je 400V (380) ali samo izmedju susednih faza, sve tri faze i zemlja su pod 220V,Dve faze i nula 140V sem srednje faze i nule 175V.
Da li sam smem nesto da preduzimam s obzirom da pre svega svega kabl nije po pravilu (a i svakako drugacije) pricvrscen za noseci stub? Pretpostavljam da moram zvati Elektrodistribuciju.
* Nesto razmisljam da nije od ormana u kuci do stuba na krovu pogresno izvedena instalacija (pomesane boje zica) pa zato izmedju L1 i Plave zice imam 380V jer su to zapravo dve faze? A da je ona braon "nakacena" zica tu jer neki "majstor"
nije umeo da nadje trecu fazu? U tom slucaju zemlje ni nema?
Ako neko ima ideju sta raditi (kako shvatiti) neka se ukljuci. Hvala.