Kakva je CNC mašina u pitanju?
Ja imam nekog iskustva u tome (ustvari trenutno sa prijateljem pravim jednu CNC mašinu za graviranje & bušenje štampanih pločica).
Programi za CNC mašinu se pišu u jeziku (namerno ga ne zovem programskim) koji se zove G-code, naravno standardizovan je, i postoji ISO G-code.
To je skup instrukcija koji govori mašini kako da se ponaša (bitno je da primetiš da joj G-code
ne govori kako to da učini). Recimo -
G00 Brzo pomeranje alata (obično do početne tačke)
G01 Linearno pomeranje
G02 Kružni luk (u smeru kazaljke, 2-D)
....
Svim ovim blokovima koda se dodaju parametri koji predstavljaju apsolutnu ili relativnu poziciju na koji želimo da postavimo alat.
Citat:
ko zna koji mi je softver potrebanza to, i u kojem se programskom jeziku pisu programi za CNC masine neka mi javi
Pa prvo ne bi bilo loše da nabaviš neki od programa koji simuliraju rad CNC mašine, tako da i pre nego što napraviš neki deo (i eventualno ga pogrešno napraviš ) možeš da vidiš kako će mašina raditi i gde su eventualne greške. Možeš da korisitš recimo Predator Virtual CNC™
http://mis-group.com/virtualcnc/virtual.php
ili neki drugi, probaj nekoliko pa proceni sam šta ti odgovara.
Potom bi mogao da nabaviš neki od editora G-code-a, tako da ti olakša pisanje samog koda (naravno ako više voliš notepad...

.
Na kraju, ali ne i najmanje važno jel ...
Najmanji problem ti je G-kod i "programiranje" u G-kodu, jer niko normalan ne bi to radio ručno, a za neke iole praktične stvari ne bi ni uspeo ...
Postupak obično ide ovako (recimo za 2d rezanje-ne bitno koji materijal),
Izradi se crtež u nekom CAD programu, potom se taj crtež specijalizovanim softverom prebaci u niz naredbi G-koda koji se potom samo učita u aplikaciju koja interpretira G-kod na datoj mašini, i voila ...

)
Ako te nešto konkretno zanima, piši... ...a što se tiče ponude za posao, može, što da ne moože. xexexe.
No such thing as a free lunch