Citat:
Ja licno ocekujem graficki installer barem tipa Mandrake-a, Red Hat-a ili SUSE-a, pa cak i KNOPPIX-a (ne bih isao tako daleko pa da pominjem i Xandros-a, Lycoris-a, Lindows-a ili ostale "Debain-based" distribucije kod kojih se proces instaliranja na "cistoj" masini svodi na pet do sest kilkova misem, a konacni rezultat je po krajnjeg korisnika barem isti ako ne i bolji nego sa Debianovim original installerom) - bez namere da se oko ovoga otvara neka prevelika polemika. Iznecu samo svoje skromno misljenje: ukoliko su gorepomenute kompanije odlucile da su im graficki instaleri dovoljno dobri da bi ih i oni koristili, ne vidim razlog zasto se za to ne bi odlucili i razvojni timovi ostalih najjacih Linux distribucija (prvenstveno mislim na Debiana i Slackware-a). Tj. drugim recima, prosto ne znam sta je to sto Debianov tekstualni installer moze, a sto SUSE-ov graficki ne moze ??? Da ni ne pominjem prednosti jednostavnijeg, sigurnijeg i u krajnjoj liniji (po meni) brzeg procesa instaliranja pomocu grafickih alata, kao i cinjenicu da je za ocekivati da ce u narednom periodu sve vise i vise ljudi koji su rasli na Windows okruzenju i koristili blagodeti (u principu, iako bi se ponekad ove reci mogle staviti i pod navodnike) click'n'run rada za kompjuterom pozeleti da isproba i sta to nude nove Linux distribucije.
Kao prvo od Debiana takve stvari veoma tesko mozes da ocekujes., posto on ne tezi da bude kao neke distribucije kao sto su SUSE, Fedora, Mandrake ..... cilj same distribucije je da se pruzi izuzetno kvalitetan operativni sistem sa odlicnim paket menadjerom, a na ustrb konfornosti u radu tj instalaciji ....
Iz tvoga nevedenog se vidi da si "ovisnik" Windowz grafickog okruzenja, te da te konzola i rad pod njom jednostavno ne intresuju .. time gubis veoma mnogo time sto se oslanjas na graficke alate, jer ces kad tad imati takav problem da ga neces moci resiti upotrebom prozora, nego ces morati malo da zasuces rukave i da radis u konzoli ...
Znaci manje drzi tog misa .. a vise uposli prstice da rade po tastaturi .. ako bar nista .. naucices da brze kucas
Citat:
Mislim da je pravi put za instaliranje upravo ovakav graficki kakav koriste najjace Linux kompanije, a da ce Debian, ukoliko nastavi da tera svoj tradicionalni nacin instaliranja, gubiti upravo ove ljude, "converts to linux", na racun ostalih kompanija koje svoje proizvode baziraju na njemu, tj. da ce on postati dinosaurus kojem drugi "cerupaju" ono sto je najbolje na njemu - njegovu bazu paketa - a on pri tome postaje sve slabiji i slabiji.
Naprotiv Debian nece gubiti korisnike nego ce naprotiv jos vise dobiti ... zasto tako mislim.... kao prvo Debian ima najbolji do sada paketni sistem, ima odlican updater, izuzetno je stabilan (najstabilniji od bilo koje Linux distribucije) ....
Kao drugo namena Debijana je ne da olaksa instalaciju sistema (ukoliko to hoces imas distribucija koliko god hoces koje imaju nogo bolji instaler od Debiana), nego da pruzi mnogo vise naprednom korisniku linux-a ....
Citat:
I na kraju, par reci o trenutnom Debian installer-u: nisi propustio nista narocito u ovoj novoj inkarnaciji - samo je promenjena slika uvodnog ekrana, a nakon bootovanja se ulazi u onaj isti plavo-crveni tekstualni mod kao i do sada. Sa tom malom razlikom sto je, koristeci ga, nemoguce i instalirati sistem pomocu njega (takvog kakav je trenutno).
Bas zato sto je to testing verzija Debiana, moguci su i problemi pri instalaciji ... a to sve lepo pise na sajtu
www.debian.org ...
A i da se nadovezem na ALEX -ov post .. pored servera, Debian je odlican i Desktop sistem, primer tome moze da bude laptop od drugara koji na njemu tera current verziju Debiana, znaci instaliran base sistem woody-a i nadogradjen apt-get-om ..

veoma stabilna masina, a posto je i Centrino familije postize i maximalni broj sati znaci negde oko 5h ...
THINK TERMINAL
--
Mladen Komac
VMware SME / IT Architect
Web site:
http://www.linkedin.com/in/komac
Blog:
http://guru4hp.blogspot.com