Kao što naslov kaže, ovo je recenzija iliti moja iskustva sa provajderom BEOGRID.
U Novembru sam ih pozvao, i raspitao se oko njihovih usluga. Ugovoreno je da se tokom nedelje, posle 15:00 cujem sa jednim od njihovih predstavnika radi instalacije opreme. Dva dana kasnije, u 15:10 sam dobio poziv od njih, I termin je zakazan za 2 dana. Mislim da je bila subota, momci u uredno u 10:30 kada je bilo zakazano pozvali i dosli u roku od desetak minuta. Za nekih 30-40 minuta su doveli CAT 5e kabal do mog rutera, spustali su kabal sa krova zgrade. Odmah su doneli i ugovor, i u roku od 30 minuta sam imao internet. Posto sam u tom trenutku jos cekao Targo Telekom, nisam potpisao postpaid ugovor, vec prepaid, pa umesto 8/8 mbps (sada 10/10) dobijao sam 4/4, za Flat paket. Internet je bio kao i obecano, latency nekih 7-8ms, interna mreza je takodje dobra sa dosta korisnika, pa zapravo i ne osetite tu sporiju brzinu jer imaju tu internu mrezu koja vam dodje kao torent, sa brzinama do 30mbps (3MB/s). Pre nekoliko dana sam sa njima potpisao i ugovor za DUO Gold paket. U sustini, posto je BEOGRID kupljen od strane SBB-a, zbog DUO paketa sam prebacen na SBB-ovu mrezu, tako da sada internet dobijam od SBB-a a placam BEOGRIDU. Za 3 dana su se momci pojavili da instaliraju opremu, dobio sam TP-Link ruter (TD-VG3631), dok su instalirali opremu, pokazali su mi osnovne funkcije tog njihovog dekodera. Kao i prvi put ugovor su mi oni doneli. Za cenu od 2800, sam dobio 2 D3i dekodera, 16/16Mbps internet, Plus kanale, i prvi mesec besplatno zajedno sa svim kanalima u njihovoj ponudi (ukupno oko 200-300). Sto se tice kvaliteta prezadovoljan sam, HD kanali su pravi HD kanali, neki su toliko cisti da mislim da su u 1080i rezoluciji, kao sto je FOX HD, i slicno. Pogotovo je korisna funkcija 72h premotavanje emisija. Ali ta funkcija radi samo za ove gledanije SD kanale, kao sto su RTS, Nova, Prva, B92, Pink, Discovery, itd... A jos jedna opcija koja je fenomenalna jeste ta D3GO, gledam na tabletu skoro svaki dan televiziju, i svi kanali su mi dostupni. Stvarno izvanredno sa te strane.
Za one koje interesuje, od sviceva koji se nalaze na krovovima, do njihove centrale je optika razvucena. Jedino se koristi cat 5e za povezivanje korisnika. IP adrese su dinamicke, postoji opcija za staticku koja je ja mislim 270 din/mesecno. Sem toga, svako jutro u 5 sati se menja vasa IP adresa.
Pored toga imam i neke primedbe kao sto su povremena padanja mreze kada nestane struje u nekom ulazu na koji je prikacen switch. Takodje, dekoder zna da zabaguje kada se ucitacaju zahtevne aplikacije kao sto je video klub, itd...
Speedtest (Flat Pre-paid 4/4mbps)

Speedtest (DUO Gold 16/16mbps)

Upload brzina zna da skace dosta, pa nekada izmerim i po 50mbps upload.
Nadam se da sam uspeo da "docaram" moje iskustvo sa ovim provajderom. I da sam nekome pomogao da izabere.