Iz licnog iskustava: Lazarus ume da bude problematican.
offtopic:
Pravio sam (usputno, testirajuci pravljenje mob aplikacije za Win; uspesno) neku prostu app sa bazom. Zezalo samo tako; morate znati kojim redom da podesavate properties od data access komponenti. U designtime-u izgleda sve ok, ali u runtime-u konekcija formice na bazu nece pa nece

. Moguce da sam ja tu prevideo nesto; ali ostaje fact da bi to isto u D radilo samo tako.

Drugi test (ozbiljniji, vezan opet za mob app iz gonjeg pasusa) je bio instaliranje mog komponenta u Lazarus. Auh... on uopste nema dinamicko linkovanje ni dpk/bpl-olike fajlove kao Delphi. Da bi instalirali komponent morate build-ovati sam Lazarus (single for all comps) lib (restart se podrazumeva). I to takodje ne radi glatko, cak i posle vise pokusaja "nece komponent na paletu" itd. Nesto sam citao da im je u dalekom planu (razvojnom timu) resavanje dinamickog linkovanja, ali... bla bla bla.
E sad, ono za sta je zamisljen Lazarus prevashodno, to me je OBORILO s nogu. Pravi pravcati multiplatform/multiprocessor IDE alat. Kako je to izgledalo; ja nemam smart mob (niti ga planiram

). Probe radi pocnem da prebacujem malu graficku aplikaciju na Lazarus; osnova je moj komponent koji radi ko da je ispao iz Slagalice (

); pomucim se oko komponenta, ali na kraju proradi (i app). E sad, caka: odabete Win mobile platformu i ARM procesor (Lazarus compiler/linker options: CUDO). Posaljem klincu gtalk-om, on proba na Sony Xperia sa Win-om; radilo isprve. Daklem, za Lazarus kao TOOL, skidam kapu... (bow smile)
on topic:
Sto se tice import-a D u L i obratno, vise sanse dajem L u D, jer je Delphi kompletniji i lakse je naci nedostajuci unit/klasu (mislim na uses klauzulu). I da, pogledao sam malo L unit-e, tu ima uslovnog kompajliranja onoliko.
Pozz (i prastajte na digresiji)