zica49:
Jednom sam cuo duhovitu mozgalicu ili vic islo ovako "Kako je moguce da je poginuo elektricar a nije bio u naponsko kontaktoj situaciji" odgovor "zgazio ga kamion"!
Isto kao sto je opasna struja opasan moze biti i ambijent dok se radi oko te struje,sva paznja se moze usredotociti da se ne zatvori strujno kolo dijelovima tijela a pasti sa visine.
Pre jedno desetak godina bio sam na malo vecoj bausteli ispomoc oko montiranja takoreci cijelog pogona.
Pet elektricara-automaticara Nijemaca i nas sesorica! Nijemci ono matorci godina dvije i svi u penziju ali imaju sve prste,sve oci,ne sepaju ne stenju i slicno.Nasi manje vise mladji u prosjeku 15 godina
nedostaje im skoro 30% dijelova tijela ko macori kad se zavrsi veljaca.Banderasi,vukovi za kratke spojeve,strujne lukove i ostala cudesa...
Ono cemu su se nasi smjeskali je ocuvalo nijemce da su kompletni.Rukavice,viziri (naocale),propisna radna obuca,propisno radno odijelo,kvalitetne ljestve,kvalitetna skela,dobre svetiljke i sto je najbitnije radna disciplina.
Jedini ja(sa rukavicama) jer imam konstantan problem alergije na bakar pa sam i pre njemaca koristio one elektricarske rukavice.
O tim rukavicama se moze reci samo najbolje,u pocetku malo smetaju ali kad se stvori navika koriste se i u radionici.
Dobra su zastita od
napona dodira mislim da su bezbjedne za 400V.
Vizir ili naocale sam usvojio poslije tog iskustva sa nijemcima (kratki spoj gdje se ima ampera u prostor izbaci istopljeni metal koliko zavisi od energije spoja) nije potrebno da to zavrsi u ocima,nije potrebno ni na kozi ali bolje ista no nista.
A najbolje da se to ne desi nikako.Vizir koristim samo tamo gdje ima amperaze...[img][/img]