Citat:
whitie2004:
Gde nadje ovu firmu ...Kada reklamiras MongoDB uputis na
http://www.mongodb.com/customers ...
SQL i NoSQL su dva sveta koja lepo koegzistiraju svako u svome domenu. Nece nikad zameniti jedan drugog. Ako neznas zasta ce ti NoSQL - onda ti zaista i ne treba nimalo!
MongoDB nije jedini NoSQL ! Ko preferira Oracle u odnosu na MySQL, nece se zamajavati ni sa MongoDB. Ima Oracle igračku za takvu decu! Malo skupu , kao i sve kod Oracla. Čak ni u svetu free softvera, nije MongoDB jedini, ali je definitivno u ogromnom ubrzanju i mnogo obecava. Mnogo je love upumpano ovde. Cak i kod nas u Srbiji ima dosta programera koji zajahali na ovaj val ...
Koju firmu? MetLife?
Ako pazljivije procitas ceo prvi post videces da sam naveo i sajt MongoDB.
Ko je rekao da je Mongo jedini NoSQL? U naslovu stoji vodeci - izgleda si fail-ovao i naslov da procitas do kraja ali nema veze
"Ko preferira Oracle..." srecno mu bilo

To nije tema ovde.
Igracke, mala deca? idi begaj sta nam naprica

Evo idem da se stidim u cosku sto sam pipnuo Mongo.... oh izvini veliki Larry sto plovis svojom velikom jahtom po svetu i vodis Orakl, nece se ponoviti
Hajmo malo argumentacije na temu i realnih primera umesto ovakve price.
Citat:
Zidar:
Citat:
Mislim da je za prljave podatke dinamicka shema sjajna stvar, kao i ceo
dokument orijentisani pristup naspram tradicionalnih RDBMS.
Ne mozemo se sporiti oko toga da je za prljave podatke dinamicka shema sjajna stvar, to je ocigledno. I to jeste veoma naspram RDBMS, koji pretpostavljaju da podaci ne smeju da budu prljavi. Sad razgovaram sa kolegama i neko priupita "A cemu sluzi baz u kojoj su podaci prljavi? Mora da ima neki catch u tome"
Tacno tako, paradigma RDBMS je da su podaci uredjeni i cisti. Ali sta kada imamo situaciju koja se dogadja dosta cesto u praksi a to su necisti podaci, raznorodne baze/izvori, a potrebna je konsolidacija svih izvora na jedno mesto? Cak i za proces ciscenja podataka se koriste NoSQL baze, pa ako se uspesno sve ocisti i poveze onda moze da se prespe u klasicnu 2D tabelu.
Citat:
Zidar:
Sta MS ima da kaze na ovu temu. Nista na ovu temu. Link koji si postavio je Mongo sajt i naravno da ce oni da kazu sve najbolje o svom proizvodu. To isto radi MS, samo je proizvod malkice drugaciji, zove se Share Point i ima donekle slicnu ulogu - documant manager i collaboration manager. Djoja, firme do sada nisu znale kako se kolaborira na poslu, pa ce sada SHare Point to da im omoguci i da ih nauci. KAd procitas o toma na MS sajtu, sve med i mleko, kad se pomeris malo dalje i slika postane malo drugacija, mleko s eukiseli a nije postalo jogurt.
Link koji sam postavio nije samo Mongo sajt. Ima mnogo ozbiljnija analiza - case study u prvom linku, pogledaj vrlo je korisno.
Ja te potpuno razumem za M$, ali kinda njihova mantra je najjaca koju je svet ikada video (sad im Apple parira verovatno), ali ova prica oko Mongo i NoSQL proistice iz poslovnih potreba - dakle to je zahtev trzista.
MetLife je dve godine i kusur pokusavao da napravi ovo:
http://gigaom2.files.wordpress...creen-shot_active-contract.png na tradicionalnim RDBMS, i naravno da nije islo jer se ispostavilo da je ETL proces konsolidacije i punjenja iz preko 70 raznorodnih izvorista nemoguca misija cak i u silikonskoj dolini. Zahvaljujuci promeni paradigme i upotrebom Mongo/NoSQL taj proces su pustili u produkciju za cca 3 meseca (kompletan deploy i obuka korisnika).
Citat:
Zidar:
Generalno, treba biti oprezan sa shemama tipa 'open concetpt, anything goes, no need for constraints of any kind' jer to lici na lekove za rast kose, svako malo pa se reklamira carobna vodica koja muskarcima vraca kosu koja ih je napustila.
U svakom slucaju, good luck

Naravno, ali zato se i radi testiranje

Meni je MongoDB za konkretan projekat zavrsio posao kao nista do sada. View se renderuje na aplikativnom nivou, a u bazu moze da legne ama bas sve.
[Ovu poruku je menjao Mister Big Time dana 02.10.2013. u 09:14 GMT+1]