SaleB81 Beograd, RS
Član broj: 90990 Poruke: 358 95.180.39.*
|
Ajda pokusam da ti razjasnim neke nedoumice, inace odavno nisam ovde pisao.
1. nekada davno aliexpress sistem nije bio dovoljno razvijen pa je veliki broj korisnika sa exyu prostora birao da primi posiljku bez pracenja i trazi povracaj novca od Aliexperessa. Posledica toga je bila da su oni svoj sistem malo unapredili od recimo 2018/9, sto nas dovodi na trenutnu situaciju gde njihov interni algoritam predvidja trenutak pristizanja i ako korisnik do nekog trenutka nije potvrdio da mu je pristigla posiljka, automatski potvrdjuje (pod pretpostavkom da je kupac zaboravio da potvrdi). Jedna od posledica toga je sto ako trzis povracaj, a ne mozes da dokazes da ti posiljka nije stigla, povracaj neces dobiti. Vecini postenih kupaca je cilj da iako se posiljka zadrzala negde negde unutar postanskog centra u Zemunu da i dalje imaju aktivnu zastitu, za slucaj da sa robom nesto nije u redu kad ona konacno pristigne, pa im je mnogo znacajnije da se produzi zastita nego da pokusaju da dokazu da im posiljka nije urucena i ne dobiju ni par, ni zastitu, a ponekad ni robu. Alternativa ovde je narucivati posiljke sa pracenjem, ali kod jeftinih stvari se to uglavnom ne isplati, tj. cena slanja prevazidje cenu predmeta zajedno sa cenom slanja neregistrovane posiljke. Jos skuplja opcija je neka kurirska sluzba, a to moze biti posebno skupa opcija za robu koja se carini jer u tom slucaju kurirska sluzba na sve ocekivane troskove naplacuje oko 5000 za posredovanje u carinskom postupku tj. spediciju.
2. ako imas aktivnu zastitu, otvoris zalbu (dispute), slikas predmet (neki ljudi koji su imali iskustva sa nepotpunim posiljkama stekli su naviku da snimaju odtavanje posiljke, ja to nikad nisam radio), opises nacin na koji se njegov rad razlikuje od opisanog, dokumentujes slikama i trazis neki iznos povracaja. Realni zahtevi se uglavnom odobravaju, u slucaju nerealnih cesto mogu da te uslove da vratis robu, a to ti se uglavnom ne islpati, pa bolje traziti manje, zavisno od ostecenja 30-80% vrednosti posiljke, nego traziti 100% pa ne dobiti nista.
3. ne postoji mogucnost dodavanja skrivenih troskova na njihovoj strani, neki prodavci ce traziti doplatu za transport zato sto su pogresno procenili, povremeno to moze da bude tacno, da nisu slali ovamo, ali je uglavnom pokusaj prevare, takve dogovore treba izbegavati ako nemas ranije pozitivno iskustvo sa prodavcem. Carina je tvoja odgovornost. Zakon o carinskom postupku i ingerencije carinskih sluzbenika mozes da procitas pa ces shvatiti da je sve moguce. U teoriji je iznos 32%, ali ne na placenu sumu nego na procenjenu vrednosti. Pre preuzimanja posiljke i placanja dazbina, mozes da kazes postaru da nemas pare kod sebe, da vrati posiljku na postu, a da ces doci kasnije da je preuzmes. U medjuvremenu mozes da sastavis zahtev za drugostepeni carinski postupak, prilozis izvod iz banke, dokaz o vrednosti placene posiljke, uplatis taksu (kojoj se vise puta menjala cena od kad sam prolazio kroz taj postupak, poslednje sto sam cuo bilo je oko 700din), odes na postu, na salter za preuzimanje paketa i obavestis ih da se ne slazes sa zakljuckom carine i da zelis da se obavi drugostepeni pregled. Taj postupak traje, mislim 45 dana, zaboravio sam da li kalendarskih ili radnih, mislim da i to pise u pravilniku o skracenom carinskom postupku (u sta spada carinjenje u postanskom saobracaju za fizicka lica). Pa, ako usvoje tvoje tvrdnje kao tacne, drugostepeni organ moze da promeni iznos za naplatu. Njihova odluka je konacna. Umesto zalbe ili posle zalbe ako nisi zadovoljan imas mogucnost da odbije prijem posiljke, ali ne ocekuj da ces od kineza dobiti bilo kakav povracaj jer je povratno slanje kod jeftinijih predmeta uglavnom skuplje od slanja i vrednosti predmenta, a on svakako nije odgovoran za to sto si ti odbio da primis posiljku.
4. odabrao si sjajan trenutak da se bavis testiranje aliexpressa. Ne zelim da te plasim, ali ja sam pre 20 dana prestao da narucujem dok mi ne stigne sto sto se nije izgubilo tokom strajka poste. Posle prethodnog strajka je isto veliki broj posiljki kasnio i vecina onoga sto se zagubilo je stiglo tokom januara sledece godine (u slicno vreme su strajkovali), jedna je cak stigla tek u maju naredne godine. Za sad imam sedam posiljki kojima je zastita istekla, a ja ih nisam dobio i imam jos 30ak pod zastitom koje kasne.
U genrealnom slucaju ako izbegavas da narucujes za 11.11 i tokom njihovog prolecnog festivala, verovatnoca da se nesto zagubi je vrlo mala. Meni u proseku stize preko 98% posiljki, ali kad dodju vanredne situacije kao sto je strajk poste, covid i sezone kopuholicarske panike, desavalo se da 30% nestane, igrom slucaja najduze putuje ili nestane ono sto je najpotrebnije.
Eto nadam se da mozes nesto da izvuces iz ovog teksta, a drugi ce dodati sta sam ja preskocio ili zaboravio da napisem.
|