Citat:
Homer J. Simpson:
Koji to sertifikati "vrede" (da trenutno postoji potraznja, kao i perspektiva u nekoj buducnosti), da nisu preskupi za polaganje niti da predugo traje ucenje (kurs) a da pruzaju dovoljno za neki ok (pocetni) posao i 'podlogu' za dalje ?
Da li je to neki od M$ (MCSA, MCSE), ili CISCO (CCNA, CCNP), ili neki database (SQL, Oracle), ili cloud, virtuelizacija (VMware ili ?), Linux (RHCx ili koji vec), CAD, ... ?
Koliko je to (i da li je uopste) pametnije od nekog programiranja (web, java, nekom jeziku) ?
Dakle ne samo administracija VS. programiranje vec malo sira tema (moze cak i IT management, mozda i to nekoga zainteresuje).
Sta je to sto ima neku perspektivu, solidno je placeno i nije (mnogo) ugrozeno od indijaca i kompanije ? Kriterijumi su ulozeno vreme (navedite ili prosecno, ili najkrace i najduze potrebno za koje znate iz svog ili necijeg iskustva), novac (za ucenje kuci i po kursevima, kao i cene sertifikata) i naravno plate (u Srbiji i van nje - sto vise iskustava i podataka, to bolje).
Znaci sto objektivnije moze, za sto je moguce siri krug zainteresovanih.
Zamislite pocetnika (gamer-a koji instalira OS-eve i sklapa kompove) ili nekog sa osnovnim znanjem (npr. Win desktop, Office, osnove Pascal-a ili Basic-a, umrezavanje ukucana i komsija sto zicno sto bezicno i tome slicno) pa na osnovu toga i (argumentovani) odgovori, diskusija i saveti.
Nemojte samo ono 'to sve zavisi', 'ne moze svako sve da radi' i tome slicno, to sve stoji ali to nije cilj teme.
I nemojte da se uhvatite CCIE i slicnih (za sta treba 5-10 godina iskustva i toliko i hiljada €) kao neceg najisplativijeg (moze da se pomene, ali samo kao neki cilj u buducnost, usavrsavanje i slicno), pricamo o pocetnim ili osrednjim ...
Ništa od ovog što si naveo. Kurs je za ljude koji imaju stabilno radno mesto u IT-u i žele da utvrde svoja znanja iz konkretne oblasti, kursevi nisu za dugoročno bavljenje IT profesijom. Jedino mesto gde možeš više naučiti i to na pravi način jeste: fakultet. Fakultet je logično mesto za nekoga ko želi da se profesionalno i na duge staze bavi IT-em. Ja sam pre tri godine bio zagrejan za jednu od "akademija", malo je falilo da uplatim. Kad u razgovoru sa jednom osobom koja je privrednik (ne mali) saznam da to ne vredi ništa jer privatnicima a pogotovo državi reč "kurs" znači ono što jeste: osposobljenost za izvršavanje neke delatnosti. Zatim sam počeo da gledam oglase za posao i zaključio da je dotična osoba u pravu. Ozbiljne poslove privatne ili državne su dobijali samo oni sa diplomom više škole ili fakulteta.
Postoji moda u našoj zemlji da se kursevi nazivaju "akademijama " a proces priučavanja na njima se naziva "studiranje", totalno pogrešno. Studira se na fakultetu a ne na kursu, to može da ti potvrdi bilo koji nastavnik koji predaje u osnovnoj školi. Mene su ubeđivali da je ta akademija kao viša škola , medjutim ja nazovem zavod za zapošljavanje i oni mi daju decidan odgovor: diploma fakulteta i više škole je stepen znanja koji je u našoj zemlji jedini merodavan, kurs je potvrda da ste osposobljeni za obavljanje nekog posla (što nije loše), to je za mene bilo dovoljno, upisao sam fakultet.
Odmah da ti napomenem, sve što si do sada čuo o fakultetima zaboravi. Šta je fakultet i zašto se to zove fakultet to ćeš sam zaključiti ako budeš počeo da studiraš (privatni ili državni). Nemoj da misliš da se na privatnom tako lako završava, ta vremena su davno prošla. Ja studiram na privatnom, kod mene od 100 upisanih studenata fakultet završava jedva 20-30. Zato nemoj da misliš da si upisivanjem fakulteta već završio celu stvar.
Posle tri godine studija mogu da ti kažem sledeće: da nisam to uradio pogrešio bih. Nakon dve godine studija ja sam razmišljao kao programer,sada utrećoj godini ja se formiram kao inžinjer. Ogromna je razlika između programera i inžinjera, Inžinjer je nešto što je dugotrajno. Sve više se po oglasima za IT struku traži diploma jednog od fakulteta. Posao sistem admina u nekoj stranoj kompaniji (dobro plaćen) ne možeš dobiti bez diplome nekog od fakulteta tehničkih ili tehnoloških nauka, nema šanse.
Kada konkurišeš za posao pitanja idu ovim redom : šta ste završili? gde ste završili? Posle kratkog razgovora ( tek da procene da li ste stvarno završili ili ste kupili diplomu) sledi test zanja.
Ko ti ne ponudi ovakav model zapošljavanja nemoj ni da konkurišeš jer je to neki pilićar koji će ti dati platu koja je ovde pomenuta: 300 eura. Za tu platu nemoj da studiraš niti da plaćaš skupe kurseve idi da mešaš malter i zaradićeš tih 300e mesečno. Pri konkursu u ozbiljne firme molba se piše na engleskom jeziku a lako je moguće da intervju za posao bude isto na engleskom . To je neophodno jer si ti neko od koga se očekuje da povremeno komunicira sa kolegama iz inostranstva o tehničkim problemima i detaljima a ne neko ko će da se vere po banderama i razvlači optičke kablove ili nekoga ko će da podešava ruter. Fakultet će ti pružiti neophodno znanje engleskog jezika.
Znači da zaključim: na kursu se možeš obučiti za nešto što ćeš (možda) raditi 2-3 godine a na fakultetu za nešto što ćeš (sigurno) raditi narednih 20-30 godina. Naravno da se podrazumeva povremeno stručno usavršavanje itd. Nadam se da sam ti bar malo pomogao

Kuća jedna etaža, 120 kvadrata, demit fasada 7cm stiropora, plafon 5cm iznad + 2cm
stiropora ispod ploče. Stolarija, PVC Veka 6 komorna troslojna niskoemisiona stakla.