Idealan slučaj,zvučnik aktivan otpor
Rzv=8r
P=250W
I^2=250/8=31,25A
I=5,59A
P=U^2 x R
U^2=P x R
U^2=250 x 8
U^2=2000
U=44,7V
Rzv=8r I=5,59A U=44,7V P=250W
-------------------------------------------------------------------------
Realniji slučaj,zvučnik reaktivan otpor
Rzv=2R
Uzv=44,7V
P=U^2/R=44,7^2/2=2000/3=1000W
I^2=P/R=1000/2=500
I=22,36A e to je sad već struja koju će u momentu pojačalo pokušati da progura kroz izlaze i zvučnik a bogato osmišljeno napajanje će mu u tome pomoći. Uz ovo imaj u vidu da (u idealnim uslovima) na izlazima ostaje još oko 30-akV napona! (Unapajanja=75V,Uzv= ~45V a razlika ostaje na tranzistorima) Ovo je bio realan slučaj sa 8r opterećenjem koje će opasti i do 2r. Sad zamisli kako će tom istom pojačalu biti kad na 4R pokuša da izbaci 350W a onda još taj otpor spadne sa 4 na recimo 1,5r?
Pored svega ovoga,tranzistori su ograničeni i sa svojom SOA karakteristikom koja kaže da mogućnosti tranzistora nisu izražene samo njihovim maksimalnim radnim naponima,maksimalnim radnim strujama i maksimalnim radnim snagama i da postoji dio režima rada kad je snaga za određeni napon/struju manja od maksimalne navedene- SAFETY OPERATION AREA - SOA.
Nikad ne sumnjaj u ono što rade ljudi čiji je rad već dokazan u praksi,sumnjaj u mene i moju riječ-ovako ispadne ili previše drčno ili previše naivno!
Što reče jednom nikko:ti ljudi su više zaboravili nego što ćemo mi ikada znati...
"nikad se ne raspravljaj sa budalom -
spustiće te na svoj nivo i pobediti
iskustvom"