Ima mnogo hejta prema OCZu zbog SandForce brljotine sa Vertex3 i veoma je tesko doci do nekih realnih podataka jer proizvodjaci uglavnom kriju implementacione detalje a fanboji i hejteri fantaziruja na obe strane u neopevanim kolicinama. Cisto me interesuje da li neko ima neke zvanicnije informacije ili je radio research i slicno, svaki savet je dobrodosao.
Kad kazem "nove generacije" mislim na ove skorije i koji sad dolaze koji kroz kontrolersku madjiju podizu seq write i 4k IOPS na cirka 500Mb/s i 80k+. Kroz celu pricu sa indilinx Vertex4 (a koliko vidim i novim samsungom koji tek dolazi) provejava "informacija" da je to sve super dok se ne napuni cirka 50% diska nakon cega write performanse rapidno opadaju, sto je i demonstrirano benchmark grafovima. Kontra argument njima je da to nema veze sa mozgom i da ti SSD diskovi nisu predvidjeni za benchmarkovanje te vrste (kao HDD) i enterprise okruzenje i da je arhitektura diska takva da mu je neophodan periodicni idle time. Objasnjenje je da ti diskovi imaju appx 50% fast i slow NANDa i da se prvo pise u fast i da GC u idle periodu prebacuje "prezivele" stranice u slow NAND oslobadjajuci fast i osiguravajuci performance when-needed. Taj rezon odgovara benhmarku i obezervacijama nekih reviewera, ako u jednom cugu ispises sve stranice na disku GC nema ni vremena da cisti niti ima sta da se pocisti jer su sve celije pune.
Opet ako je to tacno, to resava problem performansi ali mi se cini da dize problem write amplifikacije, pa opet neki reviewri navode da je bukvalno u rangu intelovih kontrolera:
Write amplification was always a concern with the Octane - it is no longer a major issue with the Vertex 4. OCZ and its Indilinx team have reduced write amplification to roughly the levels of Intel's controllers
Naaravno, nikakav "izvor" te informacije ne postoji.
Jedan review npr je ovde: http://www.anandtech.com/show/...cz-vertex-4-review-256gb-512gb
Ako je tacno ovo gore, onda pretpostavljam da je ovo teski shajz za enterprise okruzenje u kojima serveri non-stop drljaju po diskovima (ali pretpostavljam da u startu MLC nije za takva okruzenja). Medjutim u home/soho okruzenju resenje deluje kao idealno jer idle time uvek postoji. I tu je sad moja zbunjenost, ko tu laze, ko govori istinu? (Sajotve proizvodjaca naravno ne racunam, svaki ciga hvali svoga konja).
Da odmah napomenem o SLCu ne razmisljam, ne bavim se poslovima u kojima imam konstantan write output (video produkcija etc) pa mi wear leveling nije neki problem pod uslovm da apmplifikacija nije nesto monstruozno. Mnogo vaznije mi je da radi brzo i pouzdano kad mi treba.
[Ovu poruku je menjao mmix dana 24.10.2012. u 10:55 GMT+1]
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić