@mikikg
Utvrdicu jos kako ide sa komsijinom stanicom ako bude isto mislim da je to to, uskoro stize jos jedna nova stanica daleko modernija od moje pa cu i nju probati, uzima drug pa da je probamo jer ce i on proraditi uskoro, da to eliminisemo. Ako kod njih bude cisto onda nema sta ova moja stanica je "prolupala".
Tesko da cu moci da zakacim 50R kod antene jer je to preteska rabota, jedva sam je popeo i utegao sajlama. Kabal cini mi se fino izoluje smetnje ali je malo vise kapacitivan nego sto je potrebno nije bas neki za CB ali ima pored te folije oko 96 licni, a za vruci kraj oko 19 licni.
Kontakti nisu, ja je odvijem pa namerno ne dokacim hladnji kraj e onda se manifestuju smetnje jos jace ovako je to manje puno manje.
@peca26000
Da taj potenciometar je bio odsrafljen do daske, ja sam ga smanjio i dobio sledece rezultate, merio sam digitalnim multimetrom merio sam napon.
S1 - 00.2V - 7.3V /// (00.2v je kada se iskljuci antena, TV SMETNJE su mi oko 6.5V)
S3 - 7.3v - 9.5v
S5 - 9.5v - 9.8v
S7 - 9.8v - 10.5v
S9 - 10.5 pa preko 11.5 jer nije mi tu komsija da ukljuci i da vidim kako ide preko S9
Dakle kada na digitalnoj skali pokaze nivo signala ja izmerim napone u ovom rangu, to je sada posto sam smanjio do daske onaj u stanici od VR11 od 50K... Moguce da stabo ima neki "svoj" S metar ali ne znam nisam vidjao...
Metalna masa tj. kutija stanice ima otpor od tacno jednog oma, dakle masa konektora na anteni i "-" pol ispravljaca tacno 1 OM.
Sto se tice televizora. Ovi televizori su stariji od tri godine i prosto ce cuju ali vazna napomena na sva tri se u slicno vreme desilo to da je na ekranu otisla boja, ono vidi se ljubicasta plava potrebna je demagnetizacija TV-a, magnetima se kao vrati ali cim se iskljuci iz struje i ukljuci desi se da se to opet poremeti. Trenutno dole kod komsinice ima tih razlivanja model je star preko 5 godina mislim da je neki Vivax CRT.
Smetnje detektujem i na 1.8Mhz, pa i na FM. Moj CRT tv pravi problem, jer ja slusam stanicu koja je udaljena 160km, ima signal oko 12dB na stap anteni i upalim TV ta cista stanica nestane, nema je. Imam utisak da TV mnogo prsti!!! Zraci na siroko. Pa sam ovu CB antenu ukljucio na radio koji prima 1.8 AM i mogu ti reci ima manje smetnji mozda kao na CB ali mi je tesko to uporediti, ovako je nemoguce slusanje bilo koje stanice na 1.8Mhz dok ti televizori rade a prijem preko ferita dok na cb anteni bolje puno bolje.
Moguce da je nivo signala tih smetnji normalan posto po stanici ispada ispod S1 koji iznosi oko 7.2V na merenjima, glas stanice koja emituje je razumljiv i sa oko 5V na merenju mozda i manje, a tv smetnje su oko 6.5v na merenju.
Pada mi na pamet da kupim onaj ekstra kvalitetni kabal za tv, onaj sto ga je imalo nekada shrim kabla je od bakra i uradjen je vrhunski, da kupim i razvedem taj kabal mozda bude bolje, ali svakako trebam probati jos koju stanicu ovde kod mene.
Skala digitalnog meraca u S jedinicama dodje u ovoj razmeri kao u prilogu, vidi se da je najmanje prostora za S5 dok preko S9 jos nisam utvrdio i to cu do kraja dana......

YU1OTW