Za Homera.
Sto se tice kursa carina jednom nedeljno odredjuje kurs. Ne uzimaju svaki dan onaj iz novina i to uzimaju valjda srednji, male su razlike tako da ti je to najmanje bitno.
Za carinu, sve sto ide preko obicne poste uzima sa tzv, skraceni postupak. Znaci carina je 10 % PDV 20 %. Samo je PDV ne komjutere i knjige jos uvek 8%, sad ce da dizu , bar za komjutere, za knjige ne znam isto na 20 %. Postoji i redovni postupak gde je carina na mobilne 5 % ,PDV isti 20 %, al to je kod Kurira, a oni uzimaju i spediciju, tako da se to ne isplati.
Paket koji ti je stigao to ti je ono kao u narodnoj prici , ko uzme kajace se, ko ne uzme kajace se :)
Ja bih ti preporucio da platis tih 550 din vise.
Najgora ti je solucija da samo ne podignes paket, tada automatski vracaju za Kinu. Ako odes u postu i kazes da ti ne odgovara carina, pogresno izracunata, postoje dva tvrdjenja, od kojih je jedno vrlo rizicno. Jer ako samo izjavis onom tamo na izdavanju paketa usmeno neki tvrde da ide ponovo na carinjenje, a neki koji su probali tvrde da isto automatski vracaju za Kinu.
Po nekoj pravnoj proceduri bi trebao u posti da izjavis da podnosis zalbu, al zalba sa postarinom iznosi 430 dinara bespovratno, vrlo blizu onih 550 din koliko su ti vise izracunali. Ja licno ne bih ulagao novih 430 din. da mozda povratim tih 550.
Eto to bi bile sve neke solucije, a savet bi bio da platis tih dodatnih 550 , nije prijatno , al izbegavas sva moguca natezanja, preganjanja, dalja nerviranja itd.
Tako radi nasa drzavica i tu pomoci nema .
U ovih sto ti posta trazi 3.900 je i 110 dinara koje posta uzima sebi, to ne pise na carinskoj deklaraciji. Ne znam da li si i to racunao kad si pravio proracun koliko bi trebalo da platis. U svakom slucaju su odredili cenu nesto vecu od one koju si ti stvarno platio. Ako si platio na primer 100 $ , oni su pronasli takav isti za 120 $ na netu i to uzeli za osnovicu.
[Ovu poruku je menjao ademare dana 29.11.2013. u 16:41 GMT+1]
Podigao sam paket i ovako je kako je napisao ademare.

Kinez nije prilozio racun iako sam izricito trazio ili je racun zagubljen negde na carini.
Uglavnom telefon sam platio 125$ momentalno je na netu 130$ najjeftiniji a nasa carina racunala je 140$.
120 RSD uzese na posti bez ikakve dokumentacije.
Sta je tu je interesuje me samo postoji li neka adresa elektronske poste da im ukazem na gresku?
Nasao:
Telefon: +381 11 2752 066
Faks: +381 11 2752 129
Email: [email protected]
Adresa: Žorža Klemansoa 37, 11000 Beograd