Interesantno je izvaliti i napraviti uredjaj koji to moze da odradi. S obzirom da me zanimaju laseri i kamere, prvo su mi te dve stvari pale na pamet.
Kad se vec radi o elektronskoj meti, kamere padaju u vodu jer su ultra brze kamere skupe.
Jedino da je metak bele boje i da se puca u mraku. Mali tanak snop svetlosti (LED,Laser) u ravni s kamerama, a ekspozicija kamere malo duza, pa ce moci da uhvati razvucenu svetlost koja bi predstavljala metak. Tako bi moglo i s dosta jeftinijom kamerom.
Druga stvar je laser.
2 lasera, jedan na X drugi na Y osi, bacaju uzak snop veceg ugla.
Ne moraju da se koriste step ili drugi motori jer za konstantnu definiciju snopa moze da posluzi i optika (+ nema pokretne delove

).
Ugao dovoljan da prekrije ulazni deo mete, a onda jos jedno vece socivo pravougaonog oblika koje ce da ispravi snop kako se ne bi sirio na dalje.
S druge strane gusto rasporedjeni fotoelementi, ili neki CCD ispred kog ce biti sabirna optika.
Sto se tice mikrofona, ne znam sta bi on hvatao osim zujanja kad prodje metak kroz vazduh.
No, tu trebaju bas osetljivi mikrofoni koji kostaju. Kao slag na tortu, bilo koji zvuk bi ometao rad mikrofona.
Trenutno mi samo to pada na pamet. Ja bi se odlucio za varijantu s laserom.
btw, koja je fora s elektronskom metom, kad ponovo moras da stavis neki centar gde ces da gadjas?