Citat:
mikikg:
@Sava Nisam se bavio DCF77 problematikom i ovo je moja predpostavka da moze sa AD konvertorima da se odradi (99% sam siguran). Naravno. tu je obavezno DSP procesiranja da bi to sve imalo smisla, sad dal u posebnom DSP IC ili u samom PC racunaru je stvar implementacije. Sam DCF77 protokol je relativno prost i evo njegove specifikacije:
http://www.giangrandi.ch/electronics/dcf77/signal.shtml
Inace jos jednom da spomenem, postoji i varijanta sa GPS prijemnim modulima (mozda bolja varijanta zbog prijema signala) sa kojim sam video da prave precizne frekventne reference (10MHz npr).
Razmišljao sam malo (dok šetam psa naravno, tada sam sam sa sobom

) o primeni DCF standarda na ovaj način i nisam smislio ništa korisno. Signal ima dve frekvenccije, jedna je noseća, a druga modulaciona koju si nazvao protokolom. Noseću treba dovesti na red veličine clocka za praktičnu primenu, a to je najčešće 1MHz, 5MHz, 10MHz..., ređa je primena sadrugim vrednostima. Problem je sa deljiteljima koji mogu doduše da se podese da dele na razne načine, ali je uvek najprostije kada se radi sa flip-flopovima i izvedenim vrednostima. Frekvencija 77,5 KHz teško je deljiva i to je problem, a onda je treba na neki način umnožiti da bi bila korisna. U praksi se to radi tako što se koriste najčešće dvostruki superheterodinski prijemnici kojima se za lokalni oscilator postavi vrednost od recimo 10 MHz koja se kontroliše kristalom pa se podeli i odvede u mešač sa ulaznim signalom koji se upoređuju, a razlika stvara napon kojim se preko varikap diode (ili kola sa sličnom funkcijom) kontroliše frekvencija kristala od 10 MHz. Ne tvrdim da ne može kako si ti napisao, ali ne vidim ni jedno praktično rešenja. Ograničenje je u tome što nisam sasvim duboko u računarima i programiranju.
Takođe bih te molio da mi približiš malo praktičnu primenu tih GPS modula, šta je to, gde se nabavlja, po kojim cenama itd...
@bogdan.kecman
Voleo bih da nabavim jedan rubidium standard, ali vidim da je plaćanje isključivo paypal što je još uvek problem, a zaista ne znam ni kako stoji sa carinom kod nas.