macolakg Dragoljub Aleksijevic Kragujevac
Član broj: 301424 Poruke: 3238 *.dynamic.isp.telekom.rs.
|
@Peca_zvucnici
Peco,
Na primarnoj strani smps, na svim tackama postoje pulsirajuci naponi od 325-800Vpp ka ZEMLJI.
Posto je USB osciloskop spojen preko racunara sa uzemljenjem, najverovatnije ces ga samo spajanjem mase od sonde ubiti kao zeca (a verovatno i racunar). Mozes nekako da se provuces sa lap-topom koji radi na baterije, ali dovoljno je da bude blizu nekog masivnog metalnog predmeta, ili da nesto cackas rukama po kompu, i eto opet rizika od ostecenja, a najbezbolnije sto ti se moze dogoditi da ti se zaglupi USB komunikacija.
Kod SMPS je visok delta-U/ delta-t, tj. strme su tranzicije, pa kroz parazitne kapacitete lap-topa prema zemlji vec moze poteci dovoljna struja za ostecenje doticnog.
Ako si procitao nekoliko prethodnih postova, videces da sam Aci Jevticu objasnio kako da napravi merne transformatore za galvansko razdvajanje osciloskopa (strujni i naponski merni trafo), to je najbolja metoda.
Druga opcija je da napravis opticku izolaciju USB porta sto se moze uraditi IC-om ADUM5401, a USB skop napajas baterijama ako mu je potrosnja veca od 100mA, a ako je manja od 100mA onda iz samog ADUM5401 koji ima galvanski razdvojeno napajanje na sekundarnoj strani (interni SMPS). ADUM5401 je dobra ali skuplja metoda
Inace za merenja na SMPS osciloskopom, 1MHz propusnog opsega je u svakom slucaju nedovoljno. Da bi iole nesto korisno video potrebno je da propusni opseg bude bar 10MHz.
Kod sasvim prosecnog SMPS, tranzicije traju ispod 500nS, sto na skopu od 1MHz propusnog opsega izgleda kao nevidljiva vetikalna linija, a sto je potpuno beskorisno. Ono sto je kriticno za rad SMPS-a je usko i tesko vidljivo na skopu, pa stoga to i zahteva znatno brzu napravu.
Sporiji skop se moze koristiti u edukativne svrhe, cisto da se vidi generalni talasni oblik (nalik teoretskom) bez detalja, a detalji su ono sto "ubija" SMPS.
Sto je manji propusni opseg skopa, talasni oblici na SMPS izgledaju blizi toretskim, lepi zagladjeni, kao da se SMPS sastoji od idealnih komponenti.
Kada sam sa 100MHz skopa presao na 400MHz, zabezeknuo sam se sta sve nisam mogao da vidim, a trebalo je da vidim.
Takodje, bilo koji analogni skop je daleko bolja opcija za posmatranje SMPS. Ima nekih tema na forumu elektronika, gde je Bogdan Kecman izbistrio temu skopova.
Imao sam na upotrebi ortakov TEC 2012, digital storage od 100MHz, i na posmatranju SMPS je bio potpuno nemocan u odnosu na matori TEC 465B takodje od 100MHz. Prednost digital storage sprave je bila u bogatom merenju svega i svacega i mogucoj naknadnoj analizi nekih oscilograma, FFT i sl.., ali je pao na trigerovanju brljotina na neispravnom SMPS, jednostavno je preskocio ono sto nije trebalo, i dok mu podesis uslove trigerovanja, SMPS crkne.
Prednost kod SMPS dajem analognim osciloskopima ili DPO od digitalnih (a DPO je bas skupa igracka, i tata bi sine, al' je bas vruc kolac, i ovaj sadasni 2465 me je izuo iz cipela).
Moje osciloskope inace razdvajam dvostruko galvanski (sa dva kaskadirana rastavna trafoa sa sto nizim parazitnim kapacitetima), a kada radim sa SMPS koji radi na 400VAC (560VDC), onda iskljucivo prelazim na merne transformatore kakve sam Aci preprucio jer je brzina porasta napona vec tolika da mi kroz oba rastavna trafoa slogira TEC 2465B, iako mi je medjukapacitet oba trafoa jedva 220pF.
Par puta sam se "otkinuo" od straha da ga nisam "koknuo". Od tada se ne z*zam vec odmah rastavni merni trafojcici.
Pozdrav
|