Citat:
Znaci ako se aparat poveze na 2 faze i nulu kao sto je na pocetku rekao jedan Darko, aparat ce da izgori
Kod ovih aparata su u pitanju trafoi klasicnog EI tipa koji mogu raditi i na 220V i na 380V (dvofazno ne trofazno) , pa imas lepo broj navojaka za prikljucni napon od 220V plus izvod sa vecim brojem navojaka za prikljucak na 380V . Problem kod ovih aparata spomenutih je sto nije uopste na prekidacu 220/380 odradjena veza za te dodatne namotaje i ako bi samo klasicno pustio dve faze bez ikakve prepravke (
a na koji nacin je hteo da autor teme prikljuci , fazu umesto nele kao kod REL-a) u semi vezi izgoreo bi ga samo tako i trafo i elektroniku . Obicno se se preko prekidaca za odabir napona na kojem ce raditi smenjuje faza i nula tako sto se odabirom na izvod za 220V pusta nula ,a prebacivanjem na 380V automatski iskljucuje nula sa izvoda za 220V i pusta faza na tom dodatnom broju navojaka za rad na 380V .To kod ovih aparata nije reseno u samoj semi veze u njemu pa se moze napraviti samo takav zez da izgoris ceo aparat ako ne znas sta radis.
Citat:
Sta se onda desava sa aparatima koji su povezani na 3 faze i nulu (znaci klasicni industrijski utikac/uticnica) i nestane jedne faze na mrezi.
Ovo su sasvim drigaciji tipovi trafoa i rade na sve tri faze , svaka faza ima zasebni namotaj na posebnom stubu i nece izgoreti ako nestane jedna faze vec nece raditi kako treba , a nula nije potrebna za rad ovog trafoa posto on nema nacin rada na monofaznu struju za razliku od gore pomenutih trafoa .Nula u tim aparatima obicno ima ulogu da napaja pomocni trafo( koji je obicno radi na 220V mada ima tih malih trafoa i na 380V pa nije nula uopste potrebna) za napajanje elektronike , motora ,ventila za gas , sklopke itd.
Evo ti slika trafoa monofazno-dvofaznog 22o/380V i trofaznog koje sam odradio u skorije vreme , doduse ovaj trofazni pre par dana .Inace ovaj trofazni deluje da je mali ali nije veruj mi , inace sam pre par dana zavrsio i jedan trofazni skoro duplo veci od ovog i tezi blizu 40kg samo trafo

.
Pozdrav i nadam se da ti je sada malo jasnije

,a i ako nije pitaj .