Čini mi se da je Proteus malko preskup za ono što pruža, pogotovo na polju simulacije, za šta ga početnici veoma često koriste ("izlečenu verziju") pa posle kukaju da im program koji su napisali ne radi na realnom hardveru (u VSM možeš svšta da izostaviš u šematiku a da u simulaciji "prođe". (BTW cena za ful paket PCB - Platinum je $6592, isto toliko i za VSM - Platinum

)
Eagle je prešao na pretplatu ($15 mesečno ili $100 godišnje) od kako ga je kupio Autodesk. Altium je takođe u tom fazonu.
Biblioteke...
Svaki programski paket ima neku kolekciju biblioteka za SCH i PCB. Ne treba se slepo oslanjati na instalirane biblioteke (PCB) već ih treba uzeti kao početnu poziciju za kreiranje svojih biblioteka.
Pogotovo ne treba očekivati od KiCAD-a da ima biblioteke za sve komponente koje na ovom svetu postoje.
KiCAD je počeo kao čedo jednog francuza pa je lagano zašao u community i sada već ima dosta developera koji se bave unapređivanjem čitavog paketa, koji se čak i u verzijama 4.x koristio za ozbiljne projekte. Trenutna stabilna verzija je 5.1.2, čini mi se, i sve je bolji i bolji.
Ako si baš zapeo da koristiš komercijalne pakete, i dugo vremena si radio sa njima, onda nastavi. Svaki paket ima vreme koje je potrebno da se njime ovlada. Ja lično, nisam mogao da "svarim" Eagle, iz nekih meni nepoznatih razloga, a koristio sam dosta različitih paketa. Npr. SmARTWORK, TANGO, OrCAD, Protel (DOS), Protel 99SE, ... I sada KiCAD, jedini koji je FOSS i FREE. a i radi na svim platformama (Win, Lin, MAC).
--
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.