@Informer,
1. nevazno
2. opet nevazno, sta mene boli ona stvar sto je VISA imala upad, to je njihov problem i oni su unilateralno odlucili da za svaki slucaj blokiraju, mene kao korisnika tih kartica nisu pitali nijednom da li ja hocu ili necu. A to mogu da rade samo zato sto je sistem platnih kartica postavljen tako da ni VISA ni issuing banke nisu odgovorne za "lost opportunity" uskracivanjem dostupnosti. Da jesu drugacije bi se prica razmotavala.
3. netacno. obavesteni su nakon blokade ili jos gore kad su zvali korisnicki servis da se zale da im kartica ne radi.
4. opet nije svejedno, ja ako sam zatocen na aerodromu negde u nemogucnosti da platim ocekuju me veliki troskovi da uopste dodjem do korisnickog centra. pod uslovom da korisnicki centar uopste moze da ponovo aktivira karticu bez menadzerskog odobrenja za sta mora da se saceka jutarnja smena (o, veruj mi, imao sam te probleme, cak i gore kad sam svojevremeno pokusavao da ubedim stranu banku da mi aktivira karticu za koriscenje u Serbiji).
5. da, jeste rutinska stvar, moja primedba nije na to da jeste ili nije rutinska stvar vec na to kako je ta rutisnka stvar nametnuta kao nesto sto je OBAVEZNO i PRIHVATLJIVO i sto je stepen zastite unilaterlano prpoisan od strane banke ma koliko bio na stetu korisnika. I sto je samim tim sto su kartice postale masovno platezno sredstvo onima koji umeju da rezonuju o rizicima i vode racuna o eksponiranju svojih kartica USKRACENA mogucnost da se oslobode te vrste zastite.
6. Naravno da moze, moze da zabrani bankama da automatski ukljucuju zastitu te vrste na platnim karticama i/ili da uvede opt-out mehanizam za one koji hoce, mogu i umeju sami da procenjuju svoje rizike. Kao posledica ovoga sto se desilo pojavice se ono sto je i trebalo od pocetka, opasce poverenje u stabilnost i dostupnost preko platnih kartica i ljudi ce skontati da ne mogu da racunaju na banku i kes ce opet dobiti procentualno znacajniju ulogu u zivotima ljudi (ja ga inace uvek imam u rezervi od kad sam na svojoj kozi oseti "uslugu") sto itekako vrsi pritisak na NBS i fiskalni sistem u celosti. Da li ce NBS umeti ili ne da prepozna svoje rizike u ovoj prici je druga tema.
I nemoj molim te da se postavljas kao da si ti jedini koji je video kako banka izgleda iza saltera. Znam ja vrlo dobro zbog cega banke blokiraju te kartice i iza toga sasvim sigurno nije "briga za korisnike" vec se prica vrti oko premija osiguranja.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić