Citat:
jnikolic: Svojevremeno su DOO nicale kao "pečurke posle kiše" - kancelarija,računar,telefon i jedan zaposleni koji je istovremeno i osnivač i direktor i kurir i kafe kuvarica...Onda se malo "proširi" posao pa se zaposli nećaka,unuka,strina ili slično koja volontira ili radi preko omladinske zadruge.
Za to vreme se preko DOO obrću pare u "sivoj zoni" i niko nikom ne polaže račune....
I sada je problem kada se tom i takvom poslovanju želi stati na put ?!
Nego šta ! U celom svetu vlasnik firme odgovara svojom imovinom,odnosno kapitalom i u čemu je tu problem ?
Pa ina neka problena (tu tamo) :
1. Naravno, da je jedan zaposleni ‚‚majstor za sve‚‚ (i što šta još pride)
u zemlji u kojoj se PDV plaća na fakturisanu vrednost (dakle još ne naplaćenu),
u zemlji u kojoj se plaća taksa na
postojanje firme mesečno (dakle ne porez u odnosu na realizaciju)
u zemlji u kojoj država i pripadajuće joj ‚‚javne kuće‚‚ su najveći dužnici
u zemlji gde na 1 dinar zaposlenom plaćaš još minimum 0,7 din državi
u zemlji gde je po nekim procenama 50% od ukupno zaposlenih radnika smešteno
u raznim državnim, opštinskim i ostalim buđetskim ustanovama
2. Sve to na svojoj grbači nosi taj ‚‚zaposleni majstor za sve‚‚
3. Idi ti pa posluj u ‚‚sivoj zoni‚‚ pa ma šta ti to rođače značilo
4. Pošto sve te mega giga ultra firme čine razni Miškovići i Peconiji i sl. podobni građani
i veliki partijski prijatelji ovih što jesu i onih što će biti na vlasti - nema smisla da ih opterećujemo našom bedom,
bolje je da sve državne troškove podnesu ovi mali žilavi ‚‚majstori za sve‚‚
Možda bi trebalo razmisliti o ubrzanju ‚‚naplate potraživanja na osnovu validne dokumentacije‚‚ što je eufemizam
koji znači da si dao robu i ‚‚kupac‚‚ da ga tako nazovemo (inače prevarant po mojoj proceni) - jednostavno kaže:
‚‚tuži me, šta da ti radim (i puca od smeha)‚‚
Takve stvari su u ameriki, (na koju se u svakom pogledu ugledamo zar ne ?!), rešavane tako,
što je za vreme Velike krize (1928-me pa na dalje) bilo dovoljno da se poverilac pojavi sa nenaplaćenim dokumentom od 20-ak dolara
i da momentalno blokira dužnika po svim računima !!!
Pa makar dužnik bila Vlada amerike, Rokfeler ili Sveti Petar lično i personalno

Bez interneta, bez kerefeka tipa ‚‚ne znamo koji mu je račun u kojoj banci‚‚ i sl.
Institucija d.o.o. nema nikakve veze sa tim, jer vlasnik i tu garantuje sopstvenom imovinom
do određenog iznosa
Što se tiče tih namernih stečaja i sl. to je i do sada vrlo precizno bilo sankcionisano
Ukoliko državal hoće da pojača obezbeđenje (depozit) d.o.o. može i to

, nek obznani koliko treba da se doplati,
ostavi prelazni rok, pa ćemo mi:
a) da zatvaramo ili
b) da igramo kako srbistanski lelemudi sviraju
U slučaju a) sva naša rodbina, prijatelji i dobri drugari koje smo zaposlili u svom preduzeću bez potrebe,
(a i plaćamo ih što neznamo šta ćemo da radimo od para koje imamo u preteranim količinama)
- završiće kratkom vezom na birou rada sa još 9 meseci staža i socijalne pomoći
Bantustani su bili snažne državne tvorevine prema našem srbistanu !
Još krik slobode detinji je plač