Još jedna od opcija za "blagi" prelazak sa Win na Linux je da koristiš neki od alata za virtuelizaciju tipa
VMWare Virtual player ili
Oracle VM Virtual Box. Nije teško za instalirati i korišćenje, ne brišeš ništa, nema potrebe da brineš o particijama, a možeš isprobavati do mile volje prethodno opisane opcije za tvoju Access DB.
Jedini problem je tvoj RAM, jer npr. min za VMWare player je 1GB. Ali možeš isprobati, za Linux Ubuntu se u toku rada koristi 512MB po default-u, ali verovatno može doći do kočenja pošto će sigurno i tvoji Win procesi (pa i sam VMWare) konzumirati nešto. Ovako kažu za Oracle VM Virtual Box:
Citat:
Memory. Depending on what guest operating systems you want to run, you will need at least 512 MB of RAM (but probably more, and the more the better). Basically, you will need whatever your host operating system needs to run comfortably, plus the amount that the guest operating system needs. So, if you want to run Windows XP on Windows XP, you probably won't enjoy the experience much with less than 1 GB of RAM. If you want to try out Windows Vista in a guest, it will refuse to install if it is given less than 512 MB RAM, so you'll need that for the guest alone, plus the memory your operating system normally needs.
Ja sam probao oba i zadovoljan sam (mada još nisam prešao na Linux, trebalo mi je samo za Perl programiranje

). Jedino mi se kod Oracle-a javio problem da se Firefox "spuca" i isključi s vremena na vreme pojma nemam zbog čega, te bih preporučio VMWare Player.
Iskreno moji razlozi za (početnu) prednost ovoj opciji u odnosu na dual boot ili komplet Linux instalaciju su:
- bez mnogo komplikacija si u stanju da odmah počneš da radiš na Linux-u
- ako negde zapne možeš iz svog Win da proguglaš šta ti treba (kontam da pri instalaciji Linux-a treba i to podešavati, nek me neko ispravi ako grešim), a i uz pomoć ovih alata konekcija se automatski podešava -> preuzima od host sistema
- možeš lakše isprobati više verzija Linux-a i izabrati onu koja ti odgovara
my 2 cents
pozdrav