Apsolutno. Zato i nisam pisao kako ću da svr.avam kada neka multinacionalna kompanija uspe ili propadne. Mislim, toliko mi stvari u životu zavisi od bilo čijih touchscreen smartphoneova da ću da pravim slavlje kad neko uspe ili propadne - i onda ja treba da komentarišem patentni sistem? Evo, sad će sudija da mu objasniš kako to tačno treba da funkcioniše…
Ne, ne, ti vidi: skupljali su mrvice zato što su bili toliko glupi da nakon dobijenog sudskog procesa sastave takav ugovor koji je konkurenciji dozvolio da ih najprostačkije iskopira. Sad, neko bi rekao: zla konkurencija, napraviću slavlje kada propadnu. Ali to su gluposti. Apple je ispao glup i nije konkurencija kriva za to. E sad, fast forward deset godina, Apple je na osnovu inovacije - da podvučem, svidelo se to nekome ili ne - inovacije, napravio uspeh i sada će neki pametnjaković iz konkurencije da to ponovo iskopira i da im sve sjb? I to ne ne znam šta, nego onako najprostačkije izgled ureaja. E tu Apple više nije glup, što reče šef sale, "we patented the hell out of it".
Tako da ja kapiram da neko ima problema sa patentnim ili nekim drugim sistemom ali da će da pravi slavlje kada kompanija koja je samo delić u čitavom sistemu propadne… uffff.
Inače, da se vratim na nešto što sam već pisao na ovoj temi, kaže sudija u svojoj odluci:
(moj underline)
Dakle, o kakvom je tačno patentnom sistemu reč? Pa o tome da su ljudi su iskopirali izgled uređaja i stvarno ne znam šta tu nije jasno da to tako ne može (ili bar ne bi trebalo da može).