Ma, svi smo mi ZA, posebno kad se radi o tuđim parama.

Nego, jesi li ti seo pa napravio račun ?
Ako nisi, presavij tabak, pa sabiraj troškove i prihode.
Troškovi (osim naravno cene stana):
1. Proces kupovine stana: agencija, advokat, overa ugovora, uknjiženje u katastar, i još koješta sitnih taksi za ovo i ono (nakupi se toga, a potroši se i vreme i goriva)
2. Mesečne komunalije, jer najverovatnije nećeš uspeti da ga izdaš čim ga kupiš, niti ćeš imati stanara sve do momenta kad kupcu nakon
dve godine otrpilike predaš ključeve
3. Godišnji porez na imovinu.
4. Koliko ćeš para morati da uložiš da bi stan koliko-toliko upristojio pre prodaje, posle stanara (ne kažem da je mnogo, ali ne treba ni ovo zanemariti)
5. Izgubljen novac, vreme i živci dok opet prodaš stan.
6. ... (moguće je da sam nešto zaboravio)
Prihodi:
1. Dakle, ako pričamo o dve kalendarske godine izdavanja, računaj da je izdat otprilike oko 2/3 ukupnog vremena ili negde oko 16 meseci izdavanja. Mesečno, oko 200 €. Izađe dakle: 3.200 €. Optimistička varijanta može da se izvuče možda nešto malo preko 4.000 € ukupnih prihoda, a pesimisitička može da se sroza i ispod 2.400 €. Realno.
2. ... (ovde nema šta da se zaboravi, to je to)
Dakle, nema laži, nema prevare. Sve je na papiru.
U međuvremenu, može, a i ne mora naravno, da se desi poplava u stanu (u tvom ili iznad tvojeg) pa onda krečenje, parket se podigao .... Ovo ne ulazi u fianansijsku kalkulaciju, već u nervno rastrojstvo.
I sve to pod hipotetičkim uslovima da su cene nekretnina fiksne tj. stabilne. Dakle, stan prodaš opet za oko 50 k€. A šta ako cene padnu ? Prdno si u čabar. Naravno, teoretski je moguće i da cene skoče, onda si u velikoj zaradi.
Šta je alternativa ? Oročenje 50 k€ na 2 godine, sa kamatom od oko 3,5% i za dve godine budeš u ćaru oko 3.500 €. Sedeći kući ispred TV i gledajući ligu šampiona, uz ladno pivo ili Sulejmana Veličanstvenog, svejedno.
Dakle, ovo nije moje
mišljenje. Ovo je moja
računica.
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 24.10.2013. u 08:18 GMT+1]
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji